2022, augusztus 8.
24.3 C
Budapest
20.2 C
Moszkva

A KBSZSZ békefenntartókat küldhetne a Donbasszba a főtitkár szerint

A Donbasszban egy totális katonai konfliktus kirobbanásától tartva az orosz vezetésű Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ) csapatai misszióba küldhetők a feszült helyzet stabilizálására, Kijev és a nemzetközi közösség egyetértésével – mondta a szervezet főtitkára.

Sztanyiszlav Zasz a Reutersnek adott, szombaton közölt exkluzív interjújában arról beszélt, hogy a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete milyen intézkedéseket hozhatna, ha zöld utat kapna.

“Óriási lehetőségek vannak a kezünkben. Mindannyian megértjük, hogy nagyon óvatosan kell bánnunk ezzel az éles eszközzel” – mondta.

Az altábornagy szerint a KBSZSZ-nek megvan a kapacitása egy nagyszabású bevetésre. “Higgyék el, annyi katonát tudunk küldeni, amennyire szükség van”.

“Ha háromezerre van szükségünk, akkor elküldjük őket. Ha 17 000-re van szükségünk, akkor annyit küldünk. Ha többre van szükségünk, akkor még többet küldünk. Annyit, amennyire szükség van” – folytatta.

Ugyanakkor hozzátette, hogy egy ilyen lépéshez több oldalról is zöld utat kell kapniuk, beleértve Kijevet is, amely nem tagja a szervezetnek.

“Elméletileg el lehet képzelni… ha Ukrajna részéről meglenne a jó szándék – elvégre az ő területükről van szó -, ha meglenne az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása, és ha szükség lenne rá, és egy ilyen döntést valamennyi kormány támogatna” – magyarázta.

Az interjú a Donbasszban az elmúlt napokban kirobbant összecsapások közepette és még azelőtt készült, hogy a donyecki és a luganszki népköztársaságok megkezdték a civilek tömeges evakuálását Oroszországba. Az ukrán katonák és a két önhatalmúlag kikiáltott szakadár köztársasághoz hű katonák egymást vádolják agresszióval a demarkációs vonal mentén.

Januárban a KBSZSZ egységeit Kazahsztánba vezényelték, miután erőszakba torkolltak azok az utcai tüntetések, amelyeken bírálták, hogy a kormány megszüntette a cseppfolyósított gáz árának ellenőrzését.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter ekkor azt közölte, hogy Moszkvának hátsó szándékai lehetnek a csapatok Kazahsztánba telepítésével, és úgy fogalmazott: “Azt hiszem, a közelmúlt történelmének egyik tanulsága az, hogy ha az oroszok egyszer már a házadban vannak, néha nagyon nehéz rávenni őket a távozásra”. Az békefenntartó alakulatok azonban alig néhány nappal érkezésük után, küldetésük befejezése után távoztak Kazahsztánból.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”28825″]

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán Kraken neonáci alakulat elvesztette harcképességét az orosz katonai csapások után

Az ukrán Kraken neonáci alakulat az orosz katonai csapások következtében elvesztette harcképességét - közölte az orosz védelmi minisztérium. "Az ukrán nacionalisták Harkov irányában lévő ideiglenes...

Oroszországhoz csatlakozna az egyik ukrán régió, népszavazást szerveznek

A Zaporizzsjai terület népszavazást tart arról, hogy elszakadjon-e Ukrajnától, és kérje-e az Oroszországi Föderációhoz történő csatlakozást - jelentette be hétfőn a régió közigazgatásának vezetője. Jevgenyij...

Az Amnesty International bocsánatot kért az Ukrajnát bíráló jelentéséért, de nem vonja vissza azt

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi csoport bocsánatot kért a megdöbbenésért, amelyet nemrégiben kiadott jelentése váltott ki, amelyben egyebek mellett azzal vádolta az ukrán...