2023, január 27.
0.9 C
Budapest
-3.1 C
Moszkva

„A merénylet, ami nem is volt”: Zelenszkijt Oscar-díjra jelölték

Azt követően, hogy merényletet kíséreltek meg Zelenszkij elnök egyik tanácsadója, Szergej Sefir (1) ellen, az ukrán parlamentben képviselők egy csoportja „Oscar” díjra javasolta Zelenszkijt. Mégpedig „A merénylet, ami nem is volt” c. filmjével összefüggésben az ukrán elnököt a „legjobb forgatókönyvért”, illetve „a legjobb speciális effektusért” járó díjra terjesztette elő – írja a Pervij Russzkij.

A kezdeményezés Geo Lerosz filmrendező, parlamenti képviselő nevéhez fűződik. Aki azt ajánlotta, az ukrán vezetőt az Amerikai Filmakadémia figyelmében kell ajánlani (2), mint aki jelölésre érdemes „a legjobb forgatókönyvért”, illetve a „legjobb speciális effektusért” járó különdíjra.

Jelena Kondratyuk, a Legfelsőbb Rada elnökének helyettese (3) parlamenti szavazásra bocsátotta a kezdeményezést. Az elfogadáshoz szükséges 150-ből 35 képviselő támogatta azt.

Mint emlékezetes, szeptember 22-én, szerdán ismeretlenek 10 töltényt lőttek ki Szergej Sefir, az államfő főtanácsadójának gépkocsijára.

A merényletkísérletről szóló történet azonban kezdettől fogva kételyeket ébresztett mind Ukrajnában, mind annak határain túl. Sokaknak jutott eszébe Arkagyij Babcsenkó újságíró meggyilkolásának esete, aki azonban, szó szerint másnapra, „feltámadt halottaiból”.

Megjegyzés:

(1) A kusza, zavaros történet a legkülönbözőbb találgatásokra ad okot. Valószínű alvilági leszámolásokról, bizonyos homályos pénzügyekről éppen úgy esik szó, mint arról, hogy netán oligarchák figyelmeztették volna így Zelenszkijt. Aki – a tavasszal Kijevben járt amerikai külügyminiszter utasítására – hadjáratot indított volna az ukrajnai oligarchák ellen, és akik ezért most megfenyegették. (Zelenszkij intézkedései nem érintették ugyanakkor Igor Kolomojszkijt, Ukrajna talán leggazdagabb oligarcháját, Zelenszkij hitsorsosát és kezdeti pártfogóját – noha az amerikaiak éppen az ő szárnyainak a megnyesegetését kívánták.)

A történet egyre bonyolódik, és többen már most állítják: a tettest (vagy tetteseket) sohasem fogják megtalálni – noha a rendőrség példátlan számban és technikai erőkkel vonult ki a helyszínre. Ahol az erdőben, egyebek mellett, felakasztva, megtalálták egy hónapokkal ezelőtt eltűnt fiatal férfi holttestét. Mások emlékeztetnek (ki gondolná egy ilyen csepűrágó kabarébohócról?): Zelenszkij tekintélyuralmi rendszer kiépítésébe fogott, sorra állítja félre a hatalmát potenciálisan veszélyeztetőket.

Számunkra intő jel kell hogy legyen: titkosszolgálati források rögtön „orosz nyomról” beszéltek, és az indokoltnak tűnőnél jóval nagyobb hangsúllyal esett szó „(speciális célokra szolgáló) magyar gyártmányú töltények hüvelyeiről. Kijevben nem kevesen vélik úgy (és Brüsszelnél mószerolnak is minket ezzel), hogy a magyar és orosz titkosszolgálat együttműködik Ukrajna és a NATO/EU ellen. Ilyen zavaros történetekből – kellő szándék esetén – adott esetben csinos kis politikai krimit lehet kreálni Magyarország, hazánk keleti kapcsolatainak befeketítésére, lejáratására, itthoni zavarkeltésre.

(2) Zelenszkij filmrendezőként is dolgozott. „A 95-ös lakótömb” nevű sorozata pedig nem csak műsor, hanem pénzügyi vállalkozás is. Többen abból a sorozatból – mióta Zelenszkij az elnök – jelentős politikai karriert futottak be.

(3) Zelenszkij félreállított vetélytársai között van Dmitrij Razumkov, a parlament eddigi elnöke is. Aki a vezetés többi tagjához képest józanabb nézeteivel vétette észre magát. Nemrégiben eltávolították posztjáról.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...

A kritikus infrastruktúrát ért súlyos károkról számoltak be Ukrajnában a mai rakétacsapások után

Ukrajnában a rakétacsapások energetikai létesítményeket rongáltak meg az ország középső, déli és délnyugati régiókban - közölte az Ukrenergo a Telegram-csatornáján. "A Dnyipropetrovszk régióban az egyik...

Szijjártó: háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálni

A nemzetközi közösségnek háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálnia, az ukrajnai fegyveres konfliktus elhúzódását, eszkalációját kockáztató intézkedések helyett mielőbb párbeszédre lenne szükség -...