2023, december 5.
-1.5 C
Budapest
-11.5 C
Moszkva

A magyar-orosz gazdasági kapcsolatok erősítéséről tárgyalt Szijjártó Szentpéterváron

A magyar-orosz gazdasági kapcsolatok erősítéséről tárgyalt Szijjártó Szentpéterváron Szentpétervár/Budapest, 2013. június 20., csütörtök (MTI) – A magyar-orosz gazdasági együttműködés szorosabbra fűzéséről, valamint a magyar cégek oroszországi szerepvállalásának és Magyarország energiabiztonságának növeléséről tárgyalt Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára csütörtökön a Szentpéterváron tartott nemzetközi gazdasági fórumon. Szijjártó Péter az MTI-nek telefonon elmondta: Alekszandr Jurjevics Drozgyenkóval, Leningrád megye kormányzójával megállapodtak, hogy magyar cégeket vonnak be az ott zajló infrastrukturális és egészségügyi fejlesztési programokba. Utóbbival kapcsolatban jelezte, tárgyalások zajlanak arról, hogy a megyében egy 500 ágyas gyermekkórházat magyar cégek építhessenek fel.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy már van olyan magyar vállalat, amely – Eximbank-finanszírozással – szállodát épít a szocsi téli olimpiai játékok előkészítéseként, és a szentpétervári fórumon szóba került, hogy más magyarországi cégek is részt vehetnének a sportesemény megrendezéséhez szükséges fejlesztésekben. Szijjártó Péter megbeszélést folytatott az orosz állami vasúttársaság elnökhelyettesével is, akit tájékoztatott azokról a magyarországi fejlesztésekről, amelyek azt a célt szolgálják, hogy Magyarország az Ázsia és Európa közötti vasúti áruszállítás közép-európai tranzitországa lehessen. Ezzel összefüggésben felmerült például a záhonyi logisztikai központ jobb kihasználása érdekében történő együttműködés kérdése. Megjegyezte, hogy novemberben Magyarországon tartja ülését a transzszibériai árufuvarozási koordinációs tanács.

A Sberbank alelnökével zajló tárgyaláson arról egyeztettek – folytatta -, hogy a bank milyen módon kívánja fejleszteni a magyarországi tevékenységét, illetve részt venni a magyar kis- és középvállalkozásoknak biztosítandó hitelezési tevékenységben. A magyar államtitkár Szentpéterváron találkozott a SOCAR, az azeri állami olajipari vállalat elnökével, Rovnag Abdullayevvel is, akit arról tájékoztatott, hogy Magyarország energiabiztonsága szempontjából fontos lenne, hogy az azeri gázt Közép-Európán, vagyis a Nabucco West vezetéken keresztül szállítsák a kontinensre. Elmondta, hogy a Magyarország alatti földgáztároló kapacitás köztulajdonba kerülése “a végső fázisában is”, amit az azeri vállalat kifejezetten pozitív szempontként értékelt.

Szijjártó Péter programja során előadást tartott a fórumon – amelyen részt vett Suma Chakrabarti, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke is -, kifejtve, hogy Magyarországon megtörtént egy új gazdasági modell felépítése, majd bemutatta a magyar kabinetnek például az adórendszer átszervezése érdekében tett lépéseit.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: a Biden-kormányzat kétségbeesetten próbál forrásokat szerezni Ukrajnának

A Biden-kormányzat kétségbeesetten próbál forrásokat felszabadítani az ukrán hadsereg megsegítésére - mondta az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője. Az ABC News vasárnapi műsorában John Kirby-t arról...

A bolgár elnök megvétózta az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat

Rumen Radev bolgár elnök hétfőn megvétózta a Szófia és Kijev közötti megállapodást, amelynek értelmében páncélozott harckocsikat szállítottak volna Ukrajnának. Azt állította, hogy a katonai...

Felmérés: nőtt az ukránok száma, akik béketárgyalásokat akarnak

Az ukránok szinte egyenlően megosztottak a továbblépést illetően az Oroszországgal zajló konfliktusban - jelentette a helyi állami ellenőrzésű média vasárnap a Rating csoport novemberben...
spot_img

Videó