2023, március 22.
13.5 C
Budapest
3.8 C
Moszkva

A magyar külügy elfogadhatatlannak nevezte az ukrán vezetés vádjait

Magyarország elfogadhatatlannak tartja az ukrán vezetés vádjait az ukrán állampolgároknak és menekülteknek nyújtott segítség után – mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára – akit a Ria Novosztyi idéz.

Korábban Ljubov Nepop ukrán nagykövetet bekérették a magyar külügyminisztériumba, miután Budapest Ukrajnával kapcsolatos álláspontjáról nyilatkozott. Volodimir Zelenszkij korábban azt mondta, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, aki ellenzi az oroszellenes szankciók kiterjesztését az energiaszektorra, választania kell Oroszország és a világ többi része között.

Menczer szerint Magyarország történelmének legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre, már 70 tonna humanitárius segélyt küldtek Ukrajnába, és több mint félmillió menekült érkezett Magyarországra. Emellett hangsúlyozta, hogy Budapest mindig is kinyilvánította, hogy támogatja Ukrajna területi szuverenitását és integritását.

“Mindezek után azt mondani, hogy gyakorlatilag semmit sem segítünk, mindezek után azzal vádolni minket, hogy kufárkodunk… és mindezek után a magyar választások eredményét, a magyar emberek döntését kritizálni elfogadhatatlan. Ezért behívtuk az ukrán nagykövetet Budapestre, és mindent elmagyaráztunk neki” – mondta Menczer az M1 csatornának adott interjúban.

Menczer azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország – a NATO-hoz hasonlóan – nem tekinti magát az ukrajnai konfliktus részes felének. “A NATO megerősítette, hogy nem részese ennek a konfliktusnak, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a háború ne terjedjen túl Ukrajna határain, és hogy a NATO mint szövetség nem szállít fegyvereket… Ez teljes mértékben megfelel a magyar álláspontnak” – mondta.

Az államtitkár szerint “minden erőfeszítést meg kell tenni annak érdekében, hogy megakadályozzuk a NATO és Oroszország közötti fegyveres konfliktust, mert egy nukleáris hatalom és a világ legerősebb katonai szövetsége közötti konfliktus egy harmadik világháborúval érne fel”.

Április 3-án parlamenti választásokat tartottak Magyarországon. Az Orbán Viktor miniszterelnök vezette Fidesz-KDNP szövetség a szavazatok több mint kétharmadával, sorozatban negyedszer győzött.

Oroszország február 24-én katonai műveletet indított Ukrajnában. Vlagyimir Putyin elnök úgy fogalmazott, hogy célja “azoknak az embereknek a védelme, akiket a kijevi rezsim nyolc éven át bántalmazott és népirtásnak vetett alá”. Ennek érdekében – mondta – tervezik “Ukrajna demilitarizálását és nácimentesítését”, valamint azt, hogy bíróság elé állítsák az összes háborús bűnöst, aki felelős a  “civilek elleni véres bűncselekményekért” a Donbasszban.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zaharova: a Nyugat teljesen el akarja pusztítani Ukrajnát

A brit kormány azon terve, hogy szegényített uránt tartalmazó lövedékeket küldjön Kijevnek, amelyeket a Moszkvával folytatott konfliktusban használnának, azt mutatja, hogy a nyugati állítások,...

Charles Michel: az EU egy éven belül 1 millió darab lőszerrel látná el Ukrajnát

Az Európai Unió célja, hogy a következő 12 hónapon belül 1 millió darab lőszerrel lássa el Ukrajnát, és biztosítsa ehhez a megfelelő finanszírozást; "ennek...

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...
spot_img

Videó