2023, szeptember 28.
14.3 C
Budapest
14 C
Moszkva

A lett főváros megszavazta a Puskin szobor lebontását

A lett főváros, Riga városi tanácsa kedden megszavazta, hogy lebontják Alekszandr Puskin 19. századi orosz költő emlékművét – közölte Linda Ozola alpolgármester a Facebookon.

“Puskin napjai meg vannak számlálva a Kronvalda parkban” – írta Ozola a Facebookon, utalva arra a belvárosi parkra, amelyben az 1799 és 1837 között élt orosz költő szobra áll, aki az európai irodalom egyik legnagyobb alakja.

Az alpolgármester a szobrot – amelyet a lettországi orosz nagykövetség ajándékozott 2009-ben, és Nils Usakovs korábbi rigai polgármester segítségével helyezték el a parkban – “illegálisan felállított emlékműnek” is nevezte.

A szobornak “el kell tűnnie” a városképből, és “haladéktalanul” el kell távolítani – tette hozzá az alpolgármester. Ozola, a konzervatív Kods Rigai párt tagja, egyike volt annak a négy helyi képviselőnek, akik az emlékmű eltávolítását célzó kezdeményezés mögött álltak.

A Kods Rigai képviselői korábban felszólították a 60 képviselőt számláló városi tanácsot, hogy május 4. előtt távolítsák el az emlékművet – jelentette kedden a Delfi.

A képviselők állítólag azzal érveltek, hogy az emlékmű a második világháborúban a nácizmus felett aratott győzelmet ünneplők gyülekezőhelyévé válhat május 9-én – az Oroszországban a győzelem napjaként ünnepelt napon. Ezek az emberek virágokat is vihetnének az emlékműhöz – érveltek a bontás mellett a képviselők a Delfi szerint.

Korábban Ozola állítólag “az orosz imperializmus szimbólumának” nevezte a Puskin-emlékművet, amelyet az orosz nagykövetség “hatalom és propagandaeszközként” használ.

A Delfi szerint a városi tanács csak abba egyezett bele, hogy az emlékművet a központi Kronvalda parkból máshová helyezzék át. Azonban sem az új helyszínt, sem az időpontot nem határozták meg.

A függetlenség elnyerése óta Lettország egyre inkább az elnyomás szimbólumaként tekint a szovjet korabeli emlékművekre. A balti állam kormánya 2022 májusában az ukrajnai konfliktusra hivatkozva megszavazta, hogy november 15-i határidővel minden szovjet korabeli emlékművet eltávolít.

2022 augusztusában a rigai hatóságok megsemmisítették azt a szovjet emlékművet, amely Lettország és fővárosának a második világháborúban a nácik kiűzésére emlékezett. Erre annak ellenére került sor, hogy az ENSZ Emberi Jogi Hivatala (OHCHR) figyelmeztette őket a bontás leállítására. Riga azt állította, hogy az ENSZ döntése túl későn érkezett, hozzátéve, hogy az OHCHR “nem bíróság”, és véleménye “nem jogilag kötelező érvényű”.

A Moszkva és Kijev közötti konfliktus miatt a lett hatóságok és az ország jelentős orosz kisebbsége – amely az összlakosság mintegy negyedét teszi ki – között is nőtt a feszültség. Tavaly Egils Levits lett elnök azt mondta, hogy azokat az orosz származású embereket, akiknek a kormány iránti lojalitása megkérdőjelezhető, “el kell szigetelni a társadalomtól”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó