2022, augusztus 16.
27.5 C
Budapest
26 C
Moszkva

A lengyelek Ukrajna felosztásának forgatókönyvén dolgoznak – állítja az orosz hírszerzés

A lengyel vezetés különböző terveket dolgoz ki Ukrajna feldarabolásáról – mondta Szergej Nariskin, a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója, akit a RIA Novosztyi hírügynökség idéz.

“A Szolgálathoz érkező információk szerint a lengyel vezetés elkezdte kidolgozni Ukrajna de facto feldarabolásának forgatókönyveit” – idézte a kémfőnököt az ügynökség sajtószolgálata.

Varsó például azt tervezi, hogy “békefenntartó kontingensét” Nyugat-Ukrajnába telepíti. Ezenkívül fennáll a lehetősége egy lengyel ellenőrzésű proxy állam létrehozásának a kelet-galíciai Szelec (Sielec) környékén, amely a lengyel fegyveres erők “védelme” alatt állna.

Ugyanakkor fontolóra veszik egy “ütközőzóna” kialakításának tervét Ukrajna központi régióiból, hogy elkerüljék a nemkívánatos közvetlen összecsapást Oroszországgal.

Nariskin szerint a helyzetelemzés alapján Varsó arra a fájdalmas felismerésre jutott, hogy a nyugati politikusok és a hadsereg nyilatkozatával ellentétben lehetetlen megakadályozni, hogy Oroszország és a Donyecki és Luganszki Népköztársaságok csapatai sikeresen megoldják a különleges műveletben előttük álló feladatokat, és nem tudják megakadályozni Oroszország győzelmét a harctéren.

“A lengyel hatóságok meg vannak győződve arról, hogy az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság kénytelen lesz támogatni ezt a tervet. Varsó úgy véli, hogy ahogy az orosz csapatok egyre mélyebbre hatolnak ukrán területre, Washington és London nem tehet mást, mint hogy “feltétel nélküli szolidaritást” vállal egy olyan szövetségessel, amely hajlandó “erőteljesen megvédeni a nyugati érdekeket Ukrajnában” – tette hozzá az SZVR vezetője.

Mindezek miatt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendszerének politikai túlélési kilátásait Varsóban “kiábrándítónak” értékelik – állapította meg.

Április végén az SZVR igazgatója megjegyezte, hogy Washington és Varsó olyan terveken dolgozik, amelyek célja, hogy Lengyelország katonai és politikai ellenőrzést gyakoroljon az ukrajnai “történelmi területek” felett. Lényegében ez egy kísérlet arra, hogy megismételjék Lengyelország történelmi “alkuját” az első világháború után, amikor az antant elismerte Varsó jogát, hogy először megszállja Ukrajna egy részét, hogy megvédje lakosságát a “bolsevik fenyegetéstől”, majd ezeket a területeket beolvassza a lengyel államba.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...