2023, január 27.
1.3 C
Budapest
-2.6 C
Moszkva

A lengyelek Ukrajna felosztásának forgatókönyvén dolgoznak – állítja az orosz hírszerzés

A lengyel vezetés különböző terveket dolgoz ki Ukrajna feldarabolásáról – mondta Szergej Nariskin, a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója, akit a RIA Novosztyi hírügynökség idéz.

“A Szolgálathoz érkező információk szerint a lengyel vezetés elkezdte kidolgozni Ukrajna de facto feldarabolásának forgatókönyveit” – idézte a kémfőnököt az ügynökség sajtószolgálata.

Varsó például azt tervezi, hogy “békefenntartó kontingensét” Nyugat-Ukrajnába telepíti. Ezenkívül fennáll a lehetősége egy lengyel ellenőrzésű proxy állam létrehozásának a kelet-galíciai Szelec (Sielec) környékén, amely a lengyel fegyveres erők “védelme” alatt állna.

Ugyanakkor fontolóra veszik egy “ütközőzóna” kialakításának tervét Ukrajna központi régióiból, hogy elkerüljék a nemkívánatos közvetlen összecsapást Oroszországgal.

Nariskin szerint a helyzetelemzés alapján Varsó arra a fájdalmas felismerésre jutott, hogy a nyugati politikusok és a hadsereg nyilatkozatával ellentétben lehetetlen megakadályozni, hogy Oroszország és a Donyecki és Luganszki Népköztársaságok csapatai sikeresen megoldják a különleges műveletben előttük álló feladatokat, és nem tudják megakadályozni Oroszország győzelmét a harctéren.

“A lengyel hatóságok meg vannak győződve arról, hogy az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság kénytelen lesz támogatni ezt a tervet. Varsó úgy véli, hogy ahogy az orosz csapatok egyre mélyebbre hatolnak ukrán területre, Washington és London nem tehet mást, mint hogy “feltétel nélküli szolidaritást” vállal egy olyan szövetségessel, amely hajlandó “erőteljesen megvédeni a nyugati érdekeket Ukrajnában” – tette hozzá az SZVR vezetője.

Mindezek miatt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendszerének politikai túlélési kilátásait Varsóban “kiábrándítónak” értékelik – állapította meg.

Április végén az SZVR igazgatója megjegyezte, hogy Washington és Varsó olyan terveken dolgozik, amelyek célja, hogy Lengyelország katonai és politikai ellenőrzést gyakoroljon az ukrajnai “történelmi területek” felett. Lényegében ez egy kísérlet arra, hogy megismételjék Lengyelország történelmi “alkuját” az első világháború után, amikor az antant elismerte Varsó jogát, hogy először megszállja Ukrajna egy részét, hogy megvédje lakosságát a “bolsevik fenyegetéstől”, majd ezeket a területeket beolvassza a lengyel államba.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz hadsereg befejezte Artyomovszk/Bahmut operatív bekerítését

Az orosz hadsereg befejezte Artyomovszk (ukránul: Bahmut) operatív bekerítését - közölte a Pervij Kanal csatornával Apti Alaudinov, az Ahmat különleges erők parancsnoka és az...

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...