2023, március 24.
10.6 C
Budapest
7.5 C
Moszkva

A lengyelek aggódnak, hogy nyugaton belefáradnak az ukrán válságba

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hétfőn arra figyelmeztetett, hogy a nyugati lakosság körében az ukrajnai válsággal kapcsolatos növekvő fáradtságra számít Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A miniszterelnök a Polska Timesnak nyilatkozva azt mondta, hogy míg a lengyel lakosság szorosan követi az ukrajnai fejleményeket, addig Nyugaton általában nem ez a helyzet. Éppen ezért a nyugati vezetés mindent megtesz azért, hogy felélénkítse a közvélemény érdeklődését az ügy iránt – tette hozzá.

“Ez nagyon fontos, mert a nyugati közösségeknek meg kell érteniük, hogy ez a háború az ő biztonságukról is szól. Attól tartok, hogy az elkövetkező hónapok még több közömbösséget hoznak… És ez rendkívül veszélyes, sajnos Putyin is erre számít” – magyarázta Morawiecki.

A lengyel miniszterelnök azt is elismerte, hogy Oroszország képes volt átvészelni a Nyugat átfogó gazdasági szankcióit, tekintettel arra, hogy Moszkva jó helyzetben van ahhoz, hogy folytassa az olaj- és földgázkereskedelmet.

“A szankciókkal az a legnagyobb probléma, hogy keményen harapnak, de közép- és hosszú távon. Jelentősen erodálják Oroszország gazdasági potenciálját, és elszigetelődéshez kell vezetniük… Sajnos a következmények középtávon, egy, két vagy öt éven belül halmozódnak fel” – mondta.

Morawiecki azt is megjegyezte, hogy a fosszilis tüzelőanyagok árának emelkedése miatt Oroszországot rövid távon nem érintik a nyugati gazdasági szankciók, hozzátéve, hogy más piacokon is el tudta adni áruit.

A Nyugat kemény szankciókkal sújtotta Oroszországot, miután az katonai offenzívát indított Ukrajna ellen. Az ország a világ egyik legtöbb szankcióval sújtott államává vált Irán, Kuba és Észak-Korea előtt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Prigozsin cáfolja a Bloomberg értesülését a Wagner ukrajnai tevékenységéről

A Wagner katonai magáncég nem tervezi, hogy visszavenne ukrajnai tevékenységéből - közölte csütörtökön az alapító, Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember. Korábban ugyanezen a napon a...

Kijev fekete listára tette az osztrák a Raiffeisen Bankot, mert nem vonul ki Oroszországból

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) felvette a Raiffeisen Bank International osztrák bankcsoportot a "háborús szponzorok" nemzetközi listájára. "A NAZK a Raiffeisen Bank International osztrák...

Az oroszok cáfolták az ukrán sajtóhíreket, miszerint kivonultak Nova Kahovkából

Vlagyimir Szaldo, a Herszon régió megbízott kormányzója cáfolta az orosz katonák Novaja Kkhovkából (Nova Kahovka) való kivonulásáról szóló ukrán sajtóinformációkat. "Hivatalosan kijelentem, hogy Novaja Kahovkában,...
spot_img

Videó