2022, augusztus 14.
21 C
Budapest
18.5 C
Moszkva

A lengyelek aggódnak, hogy nyugaton belefáradnak az ukrán válságba

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hétfőn arra figyelmeztetett, hogy a nyugati lakosság körében az ukrajnai válsággal kapcsolatos növekvő fáradtságra számít Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A miniszterelnök a Polska Timesnak nyilatkozva azt mondta, hogy míg a lengyel lakosság szorosan követi az ukrajnai fejleményeket, addig Nyugaton általában nem ez a helyzet. Éppen ezért a nyugati vezetés mindent megtesz azért, hogy felélénkítse a közvélemény érdeklődését az ügy iránt – tette hozzá.

“Ez nagyon fontos, mert a nyugati közösségeknek meg kell érteniük, hogy ez a háború az ő biztonságukról is szól. Attól tartok, hogy az elkövetkező hónapok még több közömbösséget hoznak… És ez rendkívül veszélyes, sajnos Putyin is erre számít” – magyarázta Morawiecki.

A lengyel miniszterelnök azt is elismerte, hogy Oroszország képes volt átvészelni a Nyugat átfogó gazdasági szankcióit, tekintettel arra, hogy Moszkva jó helyzetben van ahhoz, hogy folytassa az olaj- és földgázkereskedelmet.

“A szankciókkal az a legnagyobb probléma, hogy keményen harapnak, de közép- és hosszú távon. Jelentősen erodálják Oroszország gazdasági potenciálját, és elszigetelődéshez kell vezetniük… Sajnos a következmények középtávon, egy, két vagy öt éven belül halmozódnak fel” – mondta.

Morawiecki azt is megjegyezte, hogy a fosszilis tüzelőanyagok árának emelkedése miatt Oroszországot rövid távon nem érintik a nyugati gazdasági szankciók, hozzátéve, hogy más piacokon is el tudta adni áruit.

A Nyugat kemény szankciókkal sújtotta Oroszországot, miután az katonai offenzívát indított Ukrajna ellen. Az ország a világ egyik legtöbb szankcióval sújtott államává vált Irán, Kuba és Észak-Korea előtt.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...

Az orosz erők felszabadították Piszki-t a DNR-ben

Az orosz hadsereg a DNR és az LNR harcosaival együtt ellenőrzése alá vonta Piszki települést a Donbasszban - közölte az orosz védelmi minisztérium. "A szövetséges...

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...