2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

A lengyel elnök Afrikában koldul olajért és gázért

Lengyelország növelni akarja a Nigériából származó nyersolaj és cseppfolyósított földgáz (LNG) behozatalát, hogy megakadályozza a hazai energiaárak további emelkedését – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök kedden az afrikai országban tett látogatása során tartott sajtótájékoztatón.

“Az energiabiztonság szempontjából fontosak számunkra a mai tárgyalások, mivel mind az LNG-, mind a Nigériából Lengyelországba és az EU-ba irányuló kőolajszállításokról beszéltünk… Remélem, hogy tárgyalásaink és a lengyel és nigériai üzleti közösségek közötti találkozó gyümölcsöző lesz” – mondta Duda, akit a TASZSZ hírügynökséf idézett.

Az elnök szerint Lengyelország az elmúlt években nigériai LNG-t és nyersolajat vásárolt, de a közeljövőben növelni kívánja a szállításokat.

“Szeretnénk erősíteni ezt az együttműködést, szeretnénk, ha a jövőben több ilyen szállítmány érkezne hazánkba Nigériából” – mondta.

Lengyelország az EU egyik leghangosabb ellenzője az orosz energiahordozóknak. Az ország egykor évente mintegy 10 milliárd köbméter gázt vásárolt Oroszországtól a Jamal-Európa gázvezetéken keresztül, de az ukrajnai konfliktus idei év eleji kirobbanása után megfogadta, hogy véget vet a függőségnek, és felmondta az orosz gázmegállapodást.

Lengyelország azonban energiaválsággal küzd, amely a jelek szerint ezeknek a döntéseknek a következménye. A múlt hónapban arról számoltak be, hogy az ország állami olaj- és gázipari vállalata, a PGNIG aktívan hitelt vesz fel, hogy az orosz szállítások elvesztése után az azonnali piacon vásároljon gázt. Mivel az azonnali árak jelenleg jóval magasabbak, mint az Oroszország által kínált hosszú távú szerződések, a háztartások végső energiaköltségei egyre magasabbak. Az ORLEN előrejelzései szerint 2022 végére a gázárak az országban akár háromszor magasabbak lehetnek, mint tavaly.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...