2023, február 8.
-3.1 C
Budapest
-6.5 C
Moszkva

A legtöbb uniós ország növelte az Oroszországba irányuló áruexportot júniusban

Az Európai Unió 27 tagországa közül mindössze négy csökkentette az Oroszországba irányuló árukivitelét júniusban, a többi ország növelte, derül ki a RIA Novosztyi által végzett nemzeti statisztikai elemzésekből.

A hírügynökség számításai szerint Románia (-44%), Belgium (-15%), Franciaország (-6%) és Olaszország (-1%) havi szinten csökkentette Oroszországba irányuló importját.

Ugyanakkor több uniós ország több mint kétszeresére növelte az Oroszországba irányuló szállítását: Svédország (2,6-szorosára), Luxemburg (2,4-szeresére), Görögország (2,3-szorosára), Írország és Horvátország (mindkettő 2,1-szeresére). Júniusban Máltán nőtt a legnagyobb mértékben az Oroszországba irányuló áruszállítás.

Júniusban jelentős exportnövekedés volt Magyarországon (+55%), Dániában (+82%), Lettországban (+89%), Lengyelországban (+50%) és Portugáliában (+69%) is.

Júniusban Németország (1,2 milliárd euró), Olaszország (537 millió euró) és Lengyelország (403,4 millió euró) exportált a legtöbbet Oroszországba. A negyedik helyet Hollandia szerezte meg 285 millió eurós exporttal. Finnország (242,4 millió euró) zárja az első öt helyet.

Júniusban a legkevesebbet Ciprus (509 ezer euró), Horvátország (2,4 millió euró), Luxemburg (9,9 millió euró) exportálta Oroszországba. A negyedik helyen Portugália végzett 10,8 millió euróval, az ötödik helyen pedig Görögország 12,7 millió euróval.

Az EU azután kezdett szankciókat bevezetni Moszkvával szemben, hogy Oroszország megkezdte ukrajnai különleges műveletét, többek között korlátozta különböző áruk kivitelét. A legfontosabb korlátozásokat tavasszal fogadták el, amikor számos, 300 eurónál nagyobb értékű berendezés, technológiai termék és fogyasztási cikk behozatalát betiltották.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...

Az ukrán erők az oldalukon harcoló lengyel zsoldosokkal végeztek Ugledarban

Jan Gagin katonai elemző, a Donyecki Népköztársaság ideiglenes vezetőjének tanácsadója hétfőn azt mondta a TASZSZ hírügynökségnek, hogy az ukrán erők lelőttek egy csoport zsoldost,...

Kadirov: az év vége előtt befejeződhet a különleges hadművelet, a Nyugat letérdel

Az ukrajnai különleges művelet az év végéig befejeződik - jelentette ki Ramzan Kadirov csecsen vezető a csecsen nemzetpolitikai, külügyi, sajtó- és tájékoztatási miniszterrel, Ahmed...