2022, május 25.
24.1 C
Budapest
10.8 C
Moszkva
Hiredetés

A Kremlben áttekintették a krími terrorelhárítási forgatókönyveket

Megvitatta Vlagyimir Putyin elnök az orosz nemzetbiztonsági tanács tagjaival, hogy milyen intézkedéseket vezessenek be a krími polgárok és infrastrukturális létesítmények védelmének megerősítésére, miután az orosz titkosszolgálatok tervezett ukrán terrortámadások elhárításáról számoltak be a félszigeten – közölte csütörtökön a Kreml sajtószolgálata.

Az orosz elnöki hivatal kommünikéje szerint a tanácskozás részvevői – köztük a kormányfő, a külügy- és a védelmi miniszter, valamint a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SzVR) és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetője – áttekintették a szárazföldi és tengeri határra, valamint a krími légtérre vonatkozó terrorelhárítási intézkedések forgatókönyveit.

Az FSZB szerdán azt közölte honlapján, hogy a Krímben terrortámadásokat akadályozott meg, amelyeket az ukrán védelmi tárca felderítő főosztálya készített elő. A szolgálat szerint vasárnapra virradóra Armjanszk város közelében tűzharcban egy orosz és ukrán állampolgárokból álló diverzáns csoportot fogtak el, majd felszámolták a kijevi védelmi tárca krími ügynökhálózatát.

Az orosz szakszolgálat szerint hétfőre virradóra két újabb ukrán katonai “diverzáns-terrorista” egység áttörését akadályozták meg az ukrán határnál, amit Ukrajnából tűzzel és páncélosokkal próbáltak meg fedezni. Az FSZB közölte, hogy az akciók elhárítása során az orosz fegyveres szolgálatok két tagja életét vesztette és a készülő terrortámadások célja a régió “társadalmi és politikai helyzetének destabilizálása volt a(z orosz) szövetségi és helyi hatalmi szervek megválasztására való felkészülés időszakában”.

Az incidensek miatt az orosz elnök lemondta a kelet-ukrajnai válság rendezéséről egyezkedő “normandiai négyek” – Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország – következő csúcsszintű tanácskozását. Ezt szeptember elején, a G20-csoport hangcsoui találkozója alkalmából tartották volna meg.

Az orosz nemzetbiztonsági tanács csütörtöki megbeszélésén Vlagyimir Putyin tájékoztatta a testület tagjait az azeri, az iráni, a török és az örmény elnökkel a hét első felében folytatott megbeszéléseiről.

MTI

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS