2023, szeptember 21.
24.6 C
Budapest
17.8 C
Moszkva

A Kreml az ukrán elnökválasztás második fordulójának lezárultáig tartózkodik az állásfoglalástól

A Kreml az ukrán elnökválasztás második fordulójának lezárultáig tartózkodik attól, hogy állást foglaljon annak ügyében – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak hétfőn Moszkvában.

“Ukrajnában még nem ért véget a választás, ezért korai lenne bármilyen hivatalos következtetést levonni. Várnunk kell” – fogalmazott.

“Amíg a választás nem zárult le, ameddig nem zárult le a második forduló és nem derült ki, hogy ki győzött, korainak gondoljuk erről nyilatkozni” – válaszolta Peszkov arra a kérdésre, hogy kommentálja Volodimir Zelenszkij ukrán humorista-producer-üzletember első fordulóban elért sikerét.

Közölte, hogy Moszkva nem fog gratulálni az április 21-re kitűzött második fordulóba jutott jelölteknek és komoly figyelemmel kíséri az ukrajnai fejleményeket, különösen azoknak az Oroszországot, a kétoldalú viszonyt és a Donyec-medence sorsát érintő vonatkozásait.

“Természetesen szeretnénk azt látni, hogy nem a háború pártja áll Ukrajna kormányánál, hanem egy olyan párt, amelyen kész a délkelet-ukrajnai helyzetnek a már meglévő minszki megállapodások alapján történő valódi, fokozatos rendezésére” – mondta.

Petro Porosenko hivatalban lévő elnököt Moszkvában egyértelműen a “háború pártjához” sorolják. Zelinszkijnek az első forduló utáni nyilatkozatára reagálva – amelyben az elnökjelölt az ukrán területek Oroszország általi visszatérítése és Moszkva által fizetendő kártérítés szükségességéről beszélt – Peszkov elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Krímet és a Donyec-medencét bárki is annektált vagy megszállt területként emlegesse. A szóvivő az ezeken a területeken végbement fordulatért Kijevet okolta.

“A Krím egyáltalán nem megtárgyalandó téma. Ez egy olyan téma, amely mindörökre lezárult”– hangoztatta, megismételve az orosz álláspontot, amely szerint a félsziget Oroszországhoz csatolása az ukrán és a nemzetközi joggal összhangban történt meg.

A nap folyamán korábban Leonyid Kalasnyikov, a parlament alsóházának a Független Államok Közössége (FÁK) ügyeiben illetékes bizottságának elnöke egy olyan nyilatkozat elfogadására tett javaslatot, amely elutasítja az ukrajnai választás eredményét. A Vlagyimir Zsirinovszkij vezette – jobboldali – liberális demokrata párt a még múlt héten hasonló szellemű határozattervezet nyújtott be, egyebek között arra hivatkozva, hogy Kijev meghiúsította a Donyec-medencében és az Oroszországban élő ukránok élhessenek a választójogukkal, mint ahogy azt is, hogy orosz megfigyelők utazhassanak Ukrajnába.

Ezzel kapcsolatban Peszkov emlékeztetett rá, hogy az orosz alkotmány értelmében az ország külpolitikáját az elnök határozza meg.

Konsztanyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke a TASZSZ-nak nyilatkozva azt mondta, hogy Oroszország számára bármelyik jelölt győzelme jobb lenne mint Porosenkóé, aki szerinte “radikális oroszellenes politikát folytat”.

Hétfőn egyébként hatályát vesztette a Moszkva és Kijev között húsz éve hatályba lépett barátsági, együttműködési és partnetségi szerződés. Ukrajna Oroszország “fegyveres agressziójára” hivatkozva jelentette be, hogy nem kívánja meghosszabbítani.

A szerződés kinyilvánította a két ország stratégiai partnerségének elvét, valamint a meglévő határok sérthetetlenségét, a területi épség tiszteletben tartását, valamint azt, hogy egyik ország sem engedi meg, hogy területét a másik biztonságának rovására felhasználják.
Ukrajna korábban a FÁK-ból is kilépett. MTI

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...

Hersh: Ukrajna feladta az ellentámadást és veszített Oroszország ellen

Az amerikai hírszerzés elemzői úgy vélik, hogy Ukrajna feladta az Oroszország elleni ellentámadást, és az egyetlen dolog, ami elhúzza a konfliktust, az az, hogy...
spot_img

Videó