2023, október 1.
13 C
Budapest
13.3 C
Moszkva

Az orosz kormányfő egy ukrán elnökjelölttel tárgyalt a gázszállításról

Jurij Bojko ukrán elnökjelölttel és Viktor Medvedcsukkal az ukrán Ellenzéki Platform – Az Életért elnevezésű párt politikai tanácsának elnökével tárgyalt Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök az Ukrajnába irányuló közvetlen gázszállítás felújításáról, a tranzitszerződés meghosszabbításáról és a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok helyreállításáról a Moszkvához közeli Gorkiban lévő kormányfői rezidencián.

A tanácskozáson jelen volt Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója, aki lehetségesnek mondta, hogy Ukrajna egy megkötendő új szerződés keretében a végfelhasználói számára 25 százalékkal olcsóbban vásárolhassa meg közvetlenül az orosz gázt, mint amennyiért most Európából beszerezi.

Miller kifejezte a Gazprom készségét arra, hogy a jelenlegi orosz-ukrán tranzitszerződés idén év végén esedékes lejárta után meghosszabbítsa annak hatályát. Mint mondta, a Gazprom hajlandó lenne részesévé válni egy, az Európába irányuló ukrán gáztranzit-rendszert irányító konzorciumnak és tárgyalni erről, ha erre az ukrán fél javaslatot tesz.

Miller szerint “kétségtelen, hogy egy ilyen projekt növelné az Ukrajna területén az európai fogyasztóknak szánt tranzit megbízhatóságát és stabilitását”.

Medvedcsuk újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy miközben a jelenleg érvényes szerződés 240-260 dolláros vásárlást tenne lehetővé a Gazpromtól, Kijev tavaly átlagosan 300 dollárért szerezte be a gázt.

Elmondta, hogy Ukrajnában 2014 eleje óta a gáz ára az akkori 1080 százalékára, a fűtésé pedig a 1220 százalékára emelkedett.

Medvegyev az orosz-ukrán viszony “mély válságával” indokolta a két ellenzéki, hazájában oroszbarátnak tekintett ukrán politikus fogadását, Medvecsuk pedig az Oroszországgal való kapcsolatok helyreállításának szándékával indokolta Bojko váratlan oroszországi látogatását.

Az ukrán elnökjelölt a kölcsönösen bevezetett gazdasági korlátozások visszavonásának fontosságát hangsúlyozta. Dmitrij Peszkov, a Kerml szóvivője közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem szándékozik fogadni Bojkót.

Az oroszajkú kelet-ukrajnai régiókban népszerű Bojkónak a közvélemény-kutatások szerint nincs esélye arra, hogy bekerüljön a március 31-én megtartandó ukrán elnökválasztás második fordulójába.

Egyébként mindkét Medvegyev által fogadott politikus az Ellenzéki Platform – Az Életért elnevezésű párt tagja.

Medvedcsuk ellen február elején hazaárulás gyanújával nyomozást indított az ukrán főügyészi hivatal, amiért az autonómia megadását sürgette a Donyec-medence számára.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Stoltenberg: a nézeteltérések ellenére Lengyelország és Szlovákia támogatja Ukrajnát

Lengyelország és Szlovákia továbbra is segítséget nyújt Ukrajnának az országok között fennálló problémák ellenére. Erről Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Reutersnek adott interjújában beszélt. "Arra számítok,...

Brit külügyminiszter: Ukrajna támogatása kemény és fájdalmas

James Cleverly brit külügyminiszter elismerte, hogy Ukrajna támogatása "kemény és fájdalmas". Ugyanakkor óva intette a NATO-szövetségeseket a megingástól, mivel ha hátat fordítanak Kijevnek, az...

Olajipari létesítmény robbant fel Ukrajnában, Ivano-Frankivszk közelében (videók)

Az Ivano-Frankivszki területen robbanás történt egy olajipari létesítményben, jelentette az RBK-Ukraina hírügynökség. "Ivano-Frankivszk közelében robbanás történt. Sztrimba Nadvornyánszka község fölött fekete füst száll fel. Szemtanúk...
spot_img

Videó