2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

A kínai elnök felszólította a hadsereget, hogy készüljenek a globális fenyegetésre

Hszi Csin-ping kínai elnök felszólította az ország hadseregét, hogy álljanak készen a globális zavargások új korszakából eredő biztonsági fenyegetésekre. A Népi Felszabadító Hadseregnek keményebben kell gyakorlatoznia, hogy készen álljon a harcra – mondta.

A világ jelenleg “évszázad óta nem látott” változásokon megy keresztül, amelyek növelik az instabilitást és a bizonytalanságot, valamint hatással vannak a nemzetbiztonságra – figyelmeztetett kedden a kínai elnök, akit az állami média idézett.

Az egész hadseregnek “meg kell valósítania a párt elképzelését a hadsereg megerősítéséről az új korszakban”, azáltal, hogy energiáját a háborús harci készségek és képességek javítására összpontosítja – mondta Hszi. A hadseregnek “határozottan meg kell védenie a nemzeti szuverenitást, a biztonságot és a fejlődés érdekeit” – tette hozzá.

A kínai vezető által kiadott utasítások a Kínai Kommunista Párt múlt havi kongresszusán hozott határozatokon alapulnak – magyarázta. A gyűlésen átrendeződött a párt felső vezetése. Hszit egy szinte példátlan, harmadik ötéves ciklusra hagyták jóvá a párt és ezen keresztül az ország élén.

A párt küldötteinek tartott beszámolója során Hszi kiemelte a Tajvan, az önigazgatású kínai sziget miatti fegyveres konfliktus kockázatát. Megismételte, hogy Peking elsődleges célja a békés újraegyesítés, de figyelmeztetett, hogy Peking fenntartja a jogot a katonai erő alkalmazására, hogy megakadályozza a tajvani kormányzat esetleges függetlenségi törekvéseit.

A tajvani kérdés a Washington és Peking közötti folyamatos feszültségek egyik gyújtópontja. Joe Biden amerikai elnök szakított a stratégiai kétértelműség régóta tartó hagyományával, amikor ígéretet tett arra, hogy a kínai hadsereg támadása esetén amerikai csapatokat vet be Tajvan védelmében.

Az amerikai tisztviselők egyre inkább szuverén államként kezelik a szigetet, amit Peking közvetlen fenyegetésnek nevez az “Egy Kína” politikára nézve, amelyet Washington hivatalosan elismer.

A Biden-kormányzat felgyorsította a Tajvanra irányuló fegyverszállításokat, és egyébként is igyekszik megerősíteni az USA jelenlétét az ázsiai-csendes-óceáni térségben, amelyről azt állítja, hogy szükséges a rosszindulatú kínai befolyással szemben.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...