2023, október 3.
15 C
Budapest
9.8 C
Moszkva

A jüan kiütötte a dollárt a moszkvai tőzsdén

A kínai jüan részesedése a moszkvai tőzsdén (MOEX) márciusban történelmi csúcsot ért el – jelentette hétfőn közzétett havi pénzügyi piaci áttekintésében az orosz jegybank.

A jegybank szerint a jüan a főbb devizák teljes kereskedési volumenének 39%-át tette ki, szemben a februári 37%-kal. Eközben a dollár részesedése 34%-ra csökkent az előző havi 36%-ról. Összehasonlításképpen: egy évvel ezelőtt a zöldhasú részesedése 87,6% volt, míg a jüané mindössze 0,32%.

“A piaci szereplők tovább csökkentették a “mérgező” devizák tranzakcióinak volumenét a tőzsdei kereskedésben” – állapította meg a szabályozó hatóság.

A dollárt az euróval együtt azért bélyegezték “mérgezőnek”, mert az Ukrajnával kapcsolatos, Oroszország elleni nyugati szankciók veszélyeztették e valuták használatát Oroszország külföldi partnerekkel folytatott ügyleteiben.

Február előtt a jüan a havi kereskedési volumen tekintetében soha nem előzte meg a dollárt a moszkvai tőzsdén. Február végére a rubel-jüan pár kereskedési volumene 1,49 billió rubelt (18,1 milliárd dollár) tett ki, szemben a dollár-rubel pár 1,43 billió rubeles (17,4 milliárd dollár) kereskedési volumenével. Márciusban a jüan forgalma tovább nőtt, 2 billió rubelre (24,3 milliárd dollár), szemben a dollárral kötött 1,7 billió rubel (20,7 milliárd dollár) értékű tranzakciókkal.

Azt is megjegyezték, hogy az előző hónapokkal ellentétben az orosz állampolgárok jelentősen növelték a jüan-vásárlások volumenét, a februári 11,6 milliárd rubelről márciusban 41,9 milliárd rubelre. Az orosz bankok devizaszámlákat kínálnak, devizát pedig bankokon és pénzváltókon keresztül is lehet vásárolni. Egyes oroszok más valutákat vásárolnak, hogy fedezzék a rubel árfolyamának ingadozását.

Elemzők szerint a jüan és a dollár kereskedési volumenének változása azt tükrözi, hogy Oroszország a szankciók miatt eltávolodott az úgynevezett “barátságtalan” országok valutáiban történő tranzakcióktól. A korlátozások közé tartozik számos orosz bank feketelistára helyezése és a SWIFT bankközi üzenetküldő rendszerből való eltávolítása, valamint az orosz pénzügyi szervezetekkel folytatott tranzakciók betiltása és a devizatartalékok befagyasztása.

Februárban Anton Sziluanov pénzügyminiszter azt mondta, hogy az ország már nem bízik az amerikai valutában, és azt “teljesen megbízhatatlan eszköznek” nevezte.

Nemrégiben, március végén Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy az ország továbbra is használta volna a dollárt, de a szankciók a dollármentesítésre kényszerítették.

“Használnánk a dollárt, de nem engedik, így hogyan fogunk fizetni? Olyan valutában, amely elfogadható a kereskedelmi partnereink számára. A jüan az egyik ilyen valuta, különösen azért, mert a Nemzetközi Valutaalap is ezt használja” – jelentette ki az orosz elnök.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó