2022, augusztus 11.
25.6 C
Budapest
22.1 C
Moszkva

A japán vállalatok is Oroszországban maradnak, mert attól tartanak, hogy nem térhetnek vissza

Az Oroszországban működő 168 japán vállalat közül csak 5 hagyta el az országot.

A japán vállalatok nem sietnek elhagyni az orosz piacot, mivel attól tartanak, hogy nem tudnak majd visszatérni, és új beszállítókat kell találniuk – jelentette a héten a Japan Times a Teikoku Databank statisztikai központ felmérésére hivatkozva.

A jelentés szerint az elmúlt hónapban egyetlen japán vállalat sem jelentette be az oroszországi tevékenység felfüggesztését vagy beszüntetését.

Amióta Oroszországot az ukrajnai katonai művelet miatt számos szankció sújtotta, az Oroszországban működő 168 jegyzett japán vállalat közül 74, azaz mintegy 40 százalék jelentette be az ország elhagyásának szándékát. Közülük azonban a legtöbb azt mondta, hogy csak a működés valamilyen formáját állítja le, míg mindössze öt vállalat közölte, hogy teljesen kivonul az orosz piacról.

A felmérés szerint a japán vállalatok azzal magyarázták vonakodásukat kivonulni az orosz piacról, hogy attól félnek, hogy elveszítik piaci résüket egy általuk fontosnak tartott feltörekvő piacon, valamint attól, hogy nehéz alternatív beszállítókat találni.

Az év elején olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint a japán kormány sürgette a Mitsui és a Mitsubishi vállalatokat, hogy tartsák meg részesedésüket a Szahalin-2 orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) projektben, amely jelenleg egy új orosz üzemeltető alatt működik, annak érdekében, hogy az LNG-szállítást továbbra is biztosítsák. Emellett több nagy japán autógyártó, köztük a Toyota is felfüggesztette oroszországi tevékenységét az elmúlt hónapokban, de még nem zárta be az országban működő üzleteit.

A Moszkva elleni nyugati szankciók miatt számos nemzetközi vállalat kénytelen volt távozni az orosz piacról. A Yale Egyetem felmérése szerint azonban az Oroszországban működő japán vállalatoknak mindössze 5%-a hagyta el a piacot, ami Olaszországgal holtversenyben a legalacsonyabb arány a G7-ek között. Ezzel szemben az Egyesült Királyságban 46%, Kanadában 33%, az Egyesült Államokban pedig 27% ez az arány.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....

Kína: Washington célja az ukrán konfliktus elhúzódása

Washington arra törekszik, hogy minél tovább elhúzódjon az ukrajnai konfliktus, hogy meggyengítse Moszkvát - mondta Kína oroszországi nagykövete. A TASZSZ orosz hírügynökségnek szerdán adott interjújában...

Vidáman pezsgőzött Klicskóval Kijevben a német miniszter, most bocsánatot kért

Nancy Faeser német belügyminiszter bocsánatot kért, miután július végi ukrajnai útja során egy pohár pezsgővel a kezében pózolt egy vidám fotón. "Megbántam a fotót" -...