2022, december 5.
5.4 C
Budapest
-12.1 C
Moszkva

A japán Mitsubishi is maradni szeretne az orosz Szahalin-2 projektben

A japán Mitsubishi Corporation úgy döntött, hogy marad az orosz Szahalin-2 projektben, miután az új üzemeltetőt kapott az orosz állam személyében – írta a Nikkej újság. Az orosz félen múlik, hogy jóváhagyja-e, jegyezte meg a lap.

“A Mitsubishi Corporation augusztus 25-én úgy döntött, hogy bejelenti maradni kíván az orosz Távol-Keleten található Szahalin-2 projektben. A Mitsui & Co. is be kívánja jelenteni, hogy a maradást tervezi” – olvasható a cikkben.

Megjegyzik, hogy a projektben érdekelt mindkét japán vállalat várhatóan augusztus végéig jelenti be döntését hivatalosan.

Ugyanakkor, mint a lap hangsúlyozza, “egyelőre nem tudni, hogy a japán cégek a bejelentés után jóváhagyást kapnak-e az orosz féltől”.

“A Szahalin-2 egy olaj- és gázprojekt, amely a szahalini talapzat északkeleti részén két mezőt, a Piltun-Asztohszkoje (főként olaj) és a Lunszkoje (főként gáz) mezőt fejleszti, valamint egy LNG-üzemet üzemeltet, amelynek tervezett kapacitása évi 9,6 millió tonna.

Az orosz kormány augusztus 3-án úgy döntött, hogy új üzemeltetőt hoz létre a Szahalin-2 projekt számára, amelyet a Sakhalin Energy LLC képvisel, és amelynek székhelye Juzsno-Szahalinszkban van bejegyezve. Az új üzemeltető a Sakhalin Energy Investment Company Ltd. helyébe lépett. A jogi személyek egységes állami nyilvántartása (EGRJUL) szerint Andrej Olejnyikov, a Sakhalin Energy oroszországi kirendeltségének jelenlegi vezetője lett a projektvezető.

A Gazprom 50 százalék plusz egy részvényt birtokol a Sakhalin Energyben, a Shell 27,5 százalék mínusz egy részvényt, a Mitsui 12,5 százalékot, a Mitsubishi pedig 10 százalékot.

A Mitsui&Co korábban azt nyilatkozta a RIA Novosztyinak, hogy a Szahalin-2-vel kapcsolatos döntéseket a kormány és az üzleti szféra közös erőfeszítésével kívánja meghozni. Augusztus elején a japán kormány közölte, hogy közölte a vállalat vezetőivel, hogy továbbra is részt kívánnak venni a projektben.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...