2023, szeptember 25.
16.7 C
Budapest
14.9 C
Moszkva

A japán kormány kibővítette az Oroszország elleni szankciókat

A japán kormány kibővítette Oroszországgal szembeni szankciócsomagját, a szállítási tilalom alá eső áruk listáján már 758 új tétel szerepel – jelentette be szerdán az ország kereskedelmi minisztériuma.

A minisztérium először a múlt héten hozta nyilvánosságra a készülő intézkedést, megjegyezve, hogy Tokió augusztus 9-től bővíti az Oroszországi Föderációval szembeni embargós termékek listáját, “az Ukrajnát körülvevő jelenlegi nemzetközi helyzet fényében”.

A minisztérium legutóbbi közleménye szerint a módosított kiviteli tilalom termékek széles körére terjed majd ki, köztük vasra, acélra, nikkelre, rézre és alumíniumra, valamint ipari vegyi anyagokra, műanyagokra, fűrészárura, textíliákra, elektronikai cikkekre, gépekre és tudományos műszerekre. A 47 termékkategóriából 45 további árutípussal bővült az a 47 termékkategória, amelyre Japán már korábban kiviteli tilalmat rendelt el.

Az intézkedés különösen az 1,9 liternél nagyobb hengerűrtartalmú autók, hibrid és elektromos járművek, jachtok, hajók, valamint optikai és mérőeszközök, bútorok és előregyártott házak exportját érinti.

A tilalom kiterjed továbbá a festékekre, pigmentekre és színezékekre, például nyomdafestékre; a szövet-, bőr- és szőrmefeldolgozáshoz használt kenőanyagokra; valamint a denaturált keményítőre és ragasztóra.

A fényképezéshez és filmezéshez kapcsolódó árukon kívül tilos lesz a vegyipar termékeinek, a műanyagoknak és műanyagtermékeknek, például az akril polimereknek, valamint a guminak és gumitermékeknek, például a nagy járművek gumiabroncsainak kivitele is.

A listán szerepel továbbá a fa és az abból készült termékek, a fapép, a cellulóz és a papírhulladék; a papír és a karton, például a kraftpapír; a rajzok és ábrák; a juh- és állatgyapjú és az abból készült termékek; a pamut és az abból készült termékek; a növényi rostokból készült fonal és a papírfonalak; a műszálak és az azokból készült termékek, valamint a használt ruházat és textíliák.

A kő, gipsz, cement, kerámiatermékek, üveg és üvegtermékek, valamint az acél, a belőle készült termékek és alkatrészek szintén a tilalom alá tartoznak. A listán szerepel még a réz, például a rézhuzal, a nikkel, az alumínium, az ólom, a cink, az ón és az ezekből készült termékek, valamint a nem nemesfém termékek, az elektromos termékek, a mozdonyok és a vasúti kocsik.

Az új feketelista az orosz gazdaság ellen Moszkva ukrajnai katonai művelete óta bevezetett japán szankciók sorát követi, beleértve a vagyon befagyasztását, exporttilalmakat és Moszkva “legnagyobb kedvezményes kereskedelmi státuszának” visszavonását. Japán 80 orosz katonai vonatkozású vállalatot és szervezetet, köztük nehézgépeket gyártó cégeket is feketelistára tett.

Moszkva a közelmúltban közölte, hogy “megtorló lépéseket tervez” Tokióval szemben, az orosz külügyminisztérium pedig megjegyezte, hogy nagyon negatívan értékeli Japán lépéseit. A Kreml korábban közel 400 japán törvényhozót helyezett feketelistára a korábbi szankciókra és az ország Ukrajnával kapcsolatos “barátságtalan, oroszellenes álláspontjára” válaszul, és több tucat magas rangú tisztségviselőnek, köztük Fumio Kishida miniszterelnöknek is megtiltotta a beutazást.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó