2022, július 7.
26.2 C
Budapest
30.6 C
Moszkva

A horvát elnök is megvétózta Finnország és Svédország NATO-csatlakozását

Zoran Milanovic horvát elnök levélben kívánja utasítani Mario Nobilót, az ország NATO-nagykövetét, hogy szavazzon Finnország és Svédország szövetségi csatlakozása ellen, amíg Bosznia-Hercegovinában nem módosítják a választási törvényeket – írja az N1 című horvát napilap.

“Készen állok a vádakra, ha azok követnek. Már elmondtam, hogy a boszniai horvátok fontosabbak számomra, mint az egész orosz-finn határ” – mondta az elnök.

Milanovic Törökország példáját hozta fel, amely szerinte “tudja, hogyan kell megvédeni a nemzeti érdekeit”. Hozzátette azt is, hogy Ukrajna érdekei nem jelentenek akut problémát Zágráb számára.

Megjegyezte, hogy ha Horvátország megtagadja a megállapodás ratifikálását, az felhívja a nemzetközi közösség figyelmét a boszniai horvát érdekekre, mondván, hogy csak így lehet megoldani a horvátok jogainak problémáját az országban.

Gordan Grlic-Radman horvát külügyminiszter azonban “zsarolásnak” és “a probléma megoldásának nem európai módjának” nevezte Milanovic tervét.

Korábban a Financial Times arról számolt be, hogy Törökország megakadályozta Finnország és Svédország NATO-csatlakozási kérelmének elindítását.

Ezt megelőzően Recep Tayyip Erdogan azt mondta, hogy nem tudja támogatni Svédország és Finnország felvételét a katonai szövetségbe, mivel ebben az esetben a szervezet “a terroristák számos képviselőjével rendelkező hellyé” válna. Emlékeztetett arra, hogy Ankara követelte Stockholmtól és Helsinkitől a Kurdisztáni Munkáspárt és a FETO 33 képviselőjének kiadatását, de ezt elutasították.

Oroszország többször rámutatott, hogy a NATO konfrontációra törekszik. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint a szövetség további bővítése nem hozna nagyobb biztonságot Európának.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Felmérés: Ukrajna nem tudja legyőzni Oroszországot és területekről kell lemondani – mondják a németek

A németek csaknem fele úgy véli, hogy Ukrajnának területeket kellene átengednie az ország keleti részén, hogy békeszerződést kössön Oroszországgal - derül ki a német...

Orosz légicsapásban meghalt az ukránok oldalán harcoló brazil szupermodell, mesterlövész

Orosz rakétatámadásban meghalt egy brazil szupermodell és mesterlövész Talita do Valli, aki az ukrán oldalon harcolt - írja a brit Daily Mail. A lap szerint...

Két amerikai HIMARS rakétavetőt semmisítettek meg Donbasszban

Az orosz légierő megsemmisített két amerikai HIMARS rakéta-sorozatvetőt (MLRS) a Donyecki Népköztársaságban (DNR) - közölte szerdán a védelmi minisztérium. "Két amerikai gyártmányú HIMARS rakéta-sorozatvetőt és...