2022, július 7.
26.2 C
Budapest
30.6 C
Moszkva

További 771 ukrán oldalon harcoló fegyveres adta meg magát az Azovsztalban

Meghaladta az 1700-at azoknak az ukrán fegyvereseknek a száma, akik Mariupolban, az Azovsztal acélműben letették a fegyvert – közölte az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov vezérőrnagy.

“Az elmúlt 24 órában <…> az Azov nacionalista egység 771 harcosa adta meg magát. Május 16-a óta összesen 1730 fegyveres adta meg magát, köztük 80 sebesült” – mondta.

A szóvivő szerint a Donyecki Népköztársaságban (DNR) – a novoazovszki és a donyecki kórházakban – minden kórházi kezelésre szorulót ellátnak.

Az orosz csapatok és a DNR erői március 7-én zárták körül Mariupolt, és április 21-én teljesen felszabadították a várost. Azonban az Azovsztalban maradt az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonája és az Azov neonáci zászlóalj harcosai (néhányuk ellen Oroszországban büntetőeljárás folyik). Vlagyimir Putyin elnök indokolatlannak minősítette az üzem elleni offenzívát, és elrendelte az ipari övezet teljes blokádját.

Május 16-tól a fegyveresek elkezdték megadni magukat. Mindannyiukat orosz nyomozók fogják kihallgatni, hogy megállapítsák személyazonosságukat és ellenőrizzék, hogy részt vettek-e a polgári lakosság elleni bűncselekményekben.

Oroszország február 24-e óta folytat különleges hadműveletet Ukrajna náximentesítésére és demilitarizálására. Mint Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, célja, hogy “megvédje azokat az embereket, akiket a kijevi rezsim nyolc éven keresztül bántalmazott, népirtásnak vetett alá”. A védelmi minisztérium szerint az orosz hadsereg csak a katonai infrastruktúrát és az ukrán csapatokat veszi célba, a civileket nem fenyegeti veszély. A minisztérium szerint a művelet fő célja Donbassz felszabadítása.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Felmérés: Ukrajna nem tudja legyőzni Oroszországot és területekről kell lemondani – mondják a németek

A németek csaknem fele úgy véli, hogy Ukrajnának területeket kellene átengednie az ország keleti részén, hogy békeszerződést kössön Oroszországgal - derül ki a német...

Orosz légicsapásban meghalt az ukránok oldalán harcoló brazil szupermodell, mesterlövész

Orosz rakétatámadásban meghalt egy brazil szupermodell és mesterlövész Talita do Valli, aki az ukrán oldalon harcolt - írja a brit Daily Mail. A lap szerint...

Két amerikai HIMARS rakétavetőt semmisítettek meg Donbasszban

Az orosz légierő megsemmisített két amerikai HIMARS rakéta-sorozatvetőt (MLRS) a Donyecki Népköztársaságban (DNR) - közölte szerdán a védelmi minisztérium. "Két amerikai gyártmányú HIMARS rakéta-sorozatvetőt és...