2022, augusztus 12.
23.2 C
Budapest
20 C
Moszkva
Array

A Golden Globe-hoz hasonló díjátadó gálát szerveznek Oroszországban

A hollywoodi Golden Globe-díj mintájára Oroszországban is átadják díjaikat a filmes újságírók, az első ceremóniát még idén megrendezik – adta hírül a The Hollywood Reporter csütörtökön.

A Nyílt Országos Sajtódíj létrehozásával az orosz filmkritikus-közösség tekintélyét kívánják megerősíteni, a díjakat a Golden Globe-tól eltérően nem a külföldi tudósítók, hanem elsősorban az orosz újságírók ítélik oda.

“Az orosz újságíróknak nagy szerepe van a kortárs orosz filmek népszerűsítésében, kritikai megítélésük hozzájárul filmművészetünk minőségének és versenyképességének növeléséhez” – mondta Oleg Ivanov, az orosz filmművészeti szövetség elnökhelyettese az új díjat bemutatva.

Az elismeréseket a tervek szerint első ízben idén adják át, mivel 2016 a mozi éve Oroszországban. A pontos dátumot egyelőre nem jelentették be, de valószínűleg márciusban lesz a gála. A díjkategóriákat sem hirdették még ki, de bizonyára díjazzák majd a legjobb filmet, rendezőt és külföldi filmet is. Oroszországban korábban is felmerültek már tervek azzal kapcsolatban, hogy a nagy nemzetközi filmdíjaknak megfelelő díjakat alapítsanak azzal az indoklással, hogy a nemzetközi díjátadókon gyakran mellőzik az orosz filmeket.

Tavaly szóba került, hogy az orosz filmművészeti szövetség égisze alatt alapítsanak egy alternatív Oscar-díjat a BRICS-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) filmjei számára. Emellett felmerült a cannes-i filmfesztivállal párhuzamosan megszervezendő alternatív-Cannes ötlete is.

Tavaly Andrej Zvjagincev Leviatán című alkotása kapta a legjobb idegen nyelvű film díját a Golden Globe-ceremónián, a produkciót Oscar-díjra is jelölte az amerikai filmakadémia.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...