2022, június 30.
26.6 C
Budapest
19.5 C
Moszkva

A Gazprom tovább növelte a Kínába tartó gázszállítást és épül a Szibéria Ereje-2 vezeték

A Gazprom orosz energetikai óriásvállalat a héten közölte, hogy tovább nőtt a Szibéria Ereje gázvezetéken keresztül Kínába irányuló gázexport. A szállítások “a Gazprom és a China National Petroleum Corporation (CNPC) közötti kétoldalú hosszú távú szerződés” részét képezik – közölte a vállalat hivatalos Telegram-csatornáján.

A 3000 kilométeres vezeték 2019-ben kezdte meg az orosz földgáz szállítását Kínába. Az úgynevezett keleti útvonal kapacitása évi 61 milliárd köbméter gáz, amelyből 38 milliárd köbméter exportra megy. A Gazprom 2020-ban 4,1 milliárd köbméter gázt szállított Kínába a Szibériai Ereje vezetéken keresztül.

A vezetéken keresztüli gázszállításról 2014-ben született megállapodás, a Gazprom és a kínai vállalat között, amikor 30 évre szóló szerződést írtak alá. A 400 milliárd dolláros megállapodás a Gazprom eddigi legnagyobb üzlete, a Szibéria Ereje pedig az első földgázvezeték Oroszország és Kína között.

A Gazprom közlése szerint jelenleg a Szibéria Ereje-2 projekten dolgoznak, amely egy Kínába vezető gázvezeték megépítését jelenti Mongólia területén keresztül. A vezeték akár 50 milliárd köbméter gáz szállítására is képes lesz, miután üzembe helyezik.

A Gazprom Kína legnagyobb földgázszállítójává kíván válni, 2035-re a kínai import több mint 25%-át akarja biztosítani.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS