2022, szeptember 25.
15 C
Budapest
7.4 C
Moszkva

A Gazprom és az OMV tárgyal a Török Áramlat vezetékének továbbépítéséről

Egy új gázvezeték tervén dolgozik az osztrák OMV olajipari konszern és a Gazprom orosz állami földgázipari óriásvállalat: eszerint a korábban tervezett Nabucco gázvezeték nyomvonalán orosz gázt szállítanának a Kaszpi-tenger térségéből Európába – számolt be a Die Presse osztrák napilap OMV körüli forrásokra hivatkozva. Az újság úgy tudja, a tárgyalások egyik vezetője Reinhard Mitschek, a Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) korábbi ügyvezető igazgatója.

A Die Presse megjegyezte, miközben az OMV nem kommentálta az értesüléseket, és feltétlenül titokban akarja tartani a tárgyalásokat, a Gazprom orosz állami földgázipari óriásvállalat maga hozott nyilvánosságra egy fényképet, amelyen a megjegyzés szerint Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója, Rainer Seele, a Wintershall olaj- és gázipari konszern korábbi vezérigazgatója, akit nemrég neveztek ki az OMV vezérigazgatójának is, valamint Mitschek folytat tárgyalásokat június 3-án a „jövőbeli együttműködésről”.

A Nabucco gázvezetéket az orosz gáztól való függőség csökkentése érdekében építették volna, a projektet 2013-ban függesztették fel Azerbajdzsán vonakodása miatt. Az előzetes tervek alapján a vezeték Türkmenisztánon és Azerbajdzsánon keresztül évi 26-32 milliárd köbméter gázt jutatott volna a nyugat-európai országokba. A vezeték alternatívájaként Oroszország a Déli Áramlat gázvezeték projektet dolgozta ki, amely révén Ukrajnát elkerülve szállítottak volna orosz gázt Európa déli része felé. A projektet azonban tavaly decemberben leállították, és helyette Moszkva a Török Áramlat építését szorgalmazza. Ez utóbbi a tervek szerint évi 63 milliárd köbméter gázt szállítana 2020-tól.

A Die Presse úgy tudja, a Gazprom a török-görög határig vinné el a gázt, ahonnan az Európai Uniónak kellene az új vezetéken keresztül a továbbszállításról gondoskodnia. Erről folyhattak a tárgyalások a Gazprom és az OMV illetékesei között – véli a lap. Az osztrák lap szerint egyelőre azonban még abban sincs végleges döntés, hogy Törökországon vagy Bulgárián keresztül húzódjon a Török Áramlat.

Brüsszel azt szorgalmazná, ha az EU-tagállam Bulgárián át juttatnák a gázt Európába. Az osztrák lap orosz parlamenti forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a Gazprom az orosz parlament energiaügyi bizottságának ülésén azt mondta, a Török Áramlat gázvezetéket a Fekete-tengerben először csak addig a pontig építik ki, ahonnan mind Törökország mind Bulgária irányába lehetséges a folytatás.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...