2023, szeptember 29.
14.3 C
Budapest
14 C
Moszkva

A francia biatlon legenda az orosz sportolók visszaengedését követeli

Az orosz és belarusz sportolóknak lehetővé kell tenni, hogy részt vehessenek a világversenyeken, és nem szabad hátrányos megkülönböztetést alkalmazni a nemzetiségük miatt – mondta a francia biatlon ikonja, Martin Fourcade.

Fourcade, az ötszörös olimpiai bajnok több aktív vagy nemrég visszavonult sportolóval együtt osztotta meg véleményét a Francs Jeux sporthírportálnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) márciusban visszavonta az orosz és belarusz  sportolókra vonatkozó általános eltiltási javaslatát, miután eredetileg az ukrajnai orosz katonai művelet kezdete után felfüggesztésüket szorgalmazta.

A NOB most azt mondja, hogy a nemzetközi szövetségeknek engedélyezniük kellene az oroszok és a belaruszok versenyzését, de csak semlegesként és csak az egyéni versenyszámokban. A döntés felháborodást váltott ki Ukrajnában és egyes szövetségesei körében.

A biatlon sport ikonja Fourcade azonban támogatja a lépést, és a Francs Jeux-nak nyilatkozott:

“Ezeket a sportolókat útlevelük vagy állampolgárságuk miatt kizárni a versenyzésből diszkriminatív, és ellentétes a sport alapvető értékeivel”.

Fourcade, aki 2020-ban vonult vissza, és jelenleg a 2024-es párizsi olimpia szervezőbizottságának sportolói bizottságát vezeti, hangsúlyozta, hogy álláspontját nem szabad az orosz kormány támogatásaként értelmezni. A 13-szoros világbajnok megjegyezte, hogy amikor versenyzett, nem nemzetének politikáját képviselte.

“Fontos, hogy megmutassuk az orosz embereknek, hogy az országuk sportolói és a világ sportolói felülemelkedhetnek a politikán és a propagandán, és tisztességes és egyenlő feltételek mellett versenyezhetnek” – sürgetett a 34 éves sportoló.

Maja Wloszczowska lengyel hegyikerékpáros felvetette, hogy nehéz védhető politika, ha egyes sportolókat büntetnek a kormányuk tetteiért, másokat viszont nem.

“Ha kizárjuk az orosz és belarusz sportolókat, mi a helyzet más nemzetekkel? Rengeteg konfliktus van a világban” – mutatott rá.

Mohamed Ghaleb Mohammed Al-Qarnas ökölvívó, aki a háború sújtotta Jemenből származik, a Francs Jeux-nak azt mondta, hogy az oroszoknak és a belaruszoknak versenyezhessenek, de nem kaphassanak érmet.

Kirtie Algoe, egy suriname-i taekwondós politikai semlegességet követelt a nemzetközi sportban. Az emberek számára lehetővé kell tenni, hogy versenyezhessenek, “függetlenül attól, hogy az országukat nem demokratikus vezető irányítja-e vagy sem” – hangsúlyozta.

Victoire L’or Ngon Ntame kameruni röplabdázó szerint “igazságtalan egy sportoló olimpiai álmát egy olyan helyzet miatt összetörni, amelyet nem ő okozott”. Emlékeztetett a 2018-as pjongcsangi téli olimpiai játékok során a Koreai-félszigeten tapasztalható feszültség enyhítésére tett erőfeszítésekre.

A múlt hónapban az ukrán kormány eltiltotta sportolóit minden olyan olimpiai kvalifikációs versenytől, amelyen oroszok vagy belaruszok szerepelnek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó