2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

A finn kormányfő szerint a NATO atomfegyvereket is telepíthet Finnországba

Sanna Marin miniszterelnök szerint a NATO állandó bázisokat hozhat létre vagy atomfegyvereket telepíthet Finnországban, amint az ország csatlakozik a szövetséghez, bár hozzátette, hogy atomfegyverek telepítése az északi országban nem valószínű.

“Nagyon fontosnak tartottam, hogy ne szabjunk ilyen előfeltételeket, és ne korlátozzuk a saját mozgásterünket, amikor állandó bázisokról vagy nukleáris fegyverekről van szó” – mondta Marin a finn Yle TV1 csatornán szombaton.

Kijelentését rögtön minősítette, hozzátéve, hogy egy ilyen fejlemény nem feltétlenül van kilátásban.

A hét elején a helsinki Iltalehti című újság azt állította, hogy a Finnország NATO-tagságáról szóló törvényjavaslat nem tartalmaz semmilyen kitételt a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban. A kormány a törvényt a parlament elé terjeszti megfontolásra.

A lap névtelen védelmi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy júliusban Pekka Haavisto finn külügyminiszter és Antti Kaikkonen védelmi miniszter megígérte a katonai szövetség illetékeseinek, hogy Helsinki nem fog “korlátozásokat vagy nemzeti fenntartásokat” bevezetni, ha jóváhagyják a tagjelöltségét.

Ez – vetette fel az Iltalehti – azt jelenti, hogy a NATO nukleáris fegyverei átutazhatnának finn földön, vagy ott is telepíthetők lennének, akárcsak a NATO állandó katonai bázisai.

Amikor arról kérdezték, hogy Finnország a közeljövőben valóban csatlakozik-e a NATO-hoz, Marin reményét fejezte ki, hogy Magyarország és Törökország “gyorsan” zöld utat ad a NATO-hoz való csatlakozási kérelmének, amelyet az északi ország Svédországgal együtt hivatalosan május 18-án nyújtott be.

Mind a 30 tagállam beleegyezése szükséges ahhoz, hogy a két országot felvegyék a katonai szövetségbe.

Helsinki és Stockholm, amelyek mindketten évtizedek óta semlegességet tartottak fenn, Oroszország Ukrajnával szembeni katonai offenzívájára hivatkozott a mérföldkőnek számító döntésük indokaként.

Finnország és Svédország esetleges NATO-csatlakozását kommentálva Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője júniusban arra figyelmeztetett, hogy a lépés tovább fokozná a feszültséget Moszkva és a Nyugat között.

Finnországnak 1340 kilométeres szárazföldi határa van Oroszországgal.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...