2023, március 21.
11.2 C
Budapest
1.2 C
Moszkva
Array

A fiatalokat akarja megnyerni a moszkvai magyar intézet új igazgatója

MoszkvaAlapvetően a fiatalokat akarja megnyerni a magyar kultúrának Baranyi András, a Moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ új igazgatója, aki szeptember elején foglalja el hivatalát az orosz fővárosban. A jogász és tolmács végzettségű Baranyi András kinevezéséről a Balassi Intézet kedden adott tájékoztatást. Az új intézetvezető az MTI-nek azt mondta, nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy a világ legnagyobb országában képviselheti a magyar kultúrát. Hozzátette: az orosz publikum igényes, és komoly piaci verseny van azért, hogy bármely ország megjelenhessen saját kultúrájával Moszkvában. “Úgy gondolom, hogy nemcsak a +magas+ kultúrát érdemes bemutatni, hanem el kell menni a szélekig. Ide tartozik a divat, a dizájn és a gasztronómia is” – magyarázta Baranyi András. Kitért arra, hogy a moszkvaiak nagyon szeretik a divatot, ezért például azt tervezi, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem szakmai támogatásával meghirdetett Gombold újra! című magyar öltözéktervezői pályázat nyertes munkáit az orosz fővárosban is bemutatják.
Baranyi András az MTI-nek kifejtette, hogy fontosnak tartja és folytatni akarja a finnugor népek hagyományainak Budapestmegismertetéséért kezdett intézeti munkát. Emellett a visegrádi együttműködés keretében Lengyelország, Csehország és Szlovákia moszkvai intézetvezetőivel közös megjelenéseket, programokat, kiállításokat tervez.
“Azon fogok dolgozni, hogy a magyar kultúra minél többször kilépjen a ház falai közül és bemutatkozzon nagy moszkvai múzeumokban és hangversenytermekben” – jegyezte meg.
Az új igazgató fel akarja pezsdíteni a kulturális központban működő filmklubot, hogy az a fiatal generációnak is érdekes legyen. Tervei szerint például Tompos Kátya filmjeit vetítik majd és meghívják az oroszul jól beszélő színésznőt Moszkvába.
Baranyi András reményei szerint az intézetben működő Gyermekkuckó vasárnapi iskolában rendhagyó irodalomórát fog tartani Lackfi János író, költő, aki gyermekversek szerzőjeként is ismert.
A frissen kinevezett moszkvai intézetvezető feladatának tartja továbbá, hogy népszerűsítse a magyar felsőoktatást a Független Államok Közössége országaiban. Mint mondta, olyan képet kíván sugározni, hogy Magyarország korszerű közeg és érdemes magyar egyetemeken tanulni.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó