2024, március 1.
12.6 C
Budapest
1.2 C
Moszkva

A Fehér Ház felszólított, hogy ne hívják öreg és csökkent képességűnek Bident

A Fehér Ház elítélte a Robert Hur amerikai különleges ügyész által összeállított jelentést, amely azt a vádat vizsgálta, hogy Joe Biden elnök rosszul kezelt titkos dokumentumokat. Egy vezető jogi munkatárs szerint az ügyész túllépte megbízatását, amikor úgy jellemezte Bident, mint akinek “előrehaladott korában csökkentek a képességei”.

A Fehér Ház jogtanácsosi hivatalának szóvivője, Ian Sams egy pénteki sajtótájékoztatón támadásba lendült Hur jelentésével szemben. Bár a jelentés végül nem emelt vádakat Biden ellen, Sams megkérdőjelezte, hogy Hur miért beszélt egyáltalán az elnök koráról.

“Amikor az elkerülhetetlen következtetés az, hogy a tények és a bizonyítékok nem támasztanak alá semmilyen vádat, akkor elgondolkodtató, hogy ez a jelentés miért tölt időt az elnök indokolatlan és helytelen kritikájával” – tette hozzá.

Bár Sams nem vitatta Hur szándékait, Kamala Harris alelnök pénteken korábban azt mondta, hogy a különleges ügyész “politikai indíttatású”, mondván, hogy Biden leírása “nem is lehetne tévesebb a tények alapján”.

“Ezért azt mondom, hogy amikor egy ügyész szerepéről és felelősségéről van szó egy ilyen helyzetben, akkor elvárható lenne, hogy magasabb szintű tisztesség legyen, mint amit láttunk” – mondta Harris.

Hurt eredetileg 2018-ban nevezte ki az akkori elnök, Donald Trump a marylandi körzet amerikai ügyészévé, de alig három évvel később lemondott. A kormányba 2023 elején tért vissza, amikor Merrick Garland igazságügyi miniszter különleges jogásszá nevezte ki a titkos dokumentumok ügyében folytatott nyomozásban.

A csütörtökön közzétett 345 oldalas jelentésében Hur azt mondta, hogy a vizsgálat “bizonyítékokat tárt fel arra vonatkozóan, hogy Biden elnök szándékosan titkosított anyagokat tartott meg és hozott nyilvánosságra alelnöksége után, amikor még magánember volt”, de azzal folytatta, hogy a potenciális esküdtek “jó szándékú, idős, gyenge memóriájú embernek” tartják majd Bident. Úgy döntött, hogy nem emel büntetőjogi vádat az elnök ellen.

Miközben Biden csütörtöki sajtótájékoztatóján üdvözölte ezt a döntést, visszautasította Hur utalását az idős korára, és ragaszkodott ahhoz, hogy memóriája “rendben van”, és hogy “tudja, mit csinál”.

Csak percekkel később Biden tévesen Abdel Fattah el-Szíszi egyiptomi elnököt nevezte Mexikó vezetőjének, amikor a gázai helyzetről beszélt, ami a legutóbbi volt az elmúlt napokban elkövetett hasonlóan zavart viselkedésének sorozatában.

Mivel 81 évével Biden az Egyesült Államok történetének legidősebb elnöke, az amerikai választók számára a 2024-es választási szezonban Biden alkalmassága az egyik legnagyobb aggodalomra okot adó kérdés. Az NBC News közelmúltban végzett felmérésében a válaszadók 76%-a fejezte ki nagyobb vagy közepes mértékű aggodalmát az elnök “mentális és fizikai egészségével” kapcsolatban, ami egy tavaly szeptemberi felmérés hasonló eredményeit tükrözi.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Le Monde: Franciaország azt tervezi, hogy katonákat telepít Ukrajnába

A francia kormány azt tervezi, hogy közvetlenül Ukrajnába küld egy kisebb katonai erőt, amely a kijevi fegyveres erők kiképzőjeként és Moszkva "elrettentéseként" szolgálna -...

Lavrov: ha Austin a NATO-orosz konfliktus veszélyéről beszél, az azt jelenti, hogy az USA-nak van terve erre

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter azzal, hogy kijelentette, hogy a NATO és Oroszország egymás ellen harcolhat, ha Ukrajna vereséget szenved, bebizonyította, hogy az USA-nak...

Erdogan: nem kapott elég támogatást a török békekezdeményezés az orosz-ukrán konfliktus lezárására

Az orosz-ukrán konfliktus békés megoldására irányuló török kezdeményezések a támogatás hiánya miatt nem jártak sikerrel - mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök az antalyai...
spot_img

Videó