2023, szeptember 28.
21.2 C
Budapest
15.1 C
Moszkva

A Fehér Ház elutasította a kazettás lőszerekkel kapcsolatos kritikákat

Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója elutasította azokat az állításokat, amelyek szerint Washington elveszítheti “erkölcsi tekintélyét” azzal, hogy a világszerte betiltott kazettás bombákat biztosít Ukrajnának az orosz erők ellen.

Sullivan az NBC Newsnak adott vasárnapi interjújában foglalkozott a kérdéssel, megvédve Joe Biden elnök e hónap elején hozott döntését, hogy Kijevnek olyan lőszereket adjon, amelyek használatát a Fehér Ház korábban bűncselekménynek bélyegzett, amikor azokat állítólag Oroszország használta. Bár a kazettás bombákat egy több mint 100 ország által aláírt nemzetközi egyezmény tiltja, Sullivan szerint sem az Egyesült Államok, sem Ukrajna nem volt soha aláírója ennek a paktumnak.

“A mi erkölcsi tekintélyünk és Ukrajna erkölcsi tekintélye ebben a konfliktusban abból a tényből fakad, hogy támogatunk egy olyan országot, amelyet brutális, kegyetlen támadás ér a szomszédja részéről, rakéták és bombák záporoznak a városaira, megölve a civileket, lerombolva az iskoláit, templomait, kórházait” – mondta Sullivan az NBC műsorvezetőjének, Chuck Toddnak. “És azt az elképzelést, hogy az, hogy Ukrajnának fegyvert adjunk, hogy meg tudja védeni a hazáját, meg tudja védeni a civileket, valahogyan az erkölcsi tekintélyünk megkérdőjelezését, megkérdőjelezhetőnek tartom”.”

Todd rámutatott, hogy Washington “retorikailag megpróbált a világ élére állni abban, hogy megszabaduljunk ezektől a barbár fegyverektől, és most itt vagyunk, hogy még mindig a készleteinkhez nyúlunk, és egy szövetségesünknek adjuk őket”. Sullivan ragaszkodott ahhoz, hogy a körülmények megkövetelték Biden döntését, hogy kazettás lőszert küldjön Kijevnek, annak ellenére, hogy az Egyesült Királyság, Kanada és más NATO-szövetségesek nem értettek egyet ezzel.

“Azt mondanám, hogy azért lépünk fel, hogy megadjuk Ukrajnának, amire szüksége van ahhoz, hogy ne legyen védtelen egy orosz támadással szemben” – mondta a biztonsági tanácsadó. “Egyszerűen nem hagyjuk védtelenül Ukrajnát”.

Biden a hónap elején a CNN-nek adott interjújában arra utalt, hogy mivel az Egyesült Államok és Ukrajna hiányt szenvedett a hagyományos tüzérségi lövedékekből, kénytelen volt átmeneti megoldásként kazettás bombákat biztosítani.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy vasárnap sugárzott interjúban megjegyezte, hogy a Fehér Ház háborús bűncselekménynek bélyegezte a kazettás bombák használatát. “Szerintem ezt így kell tekinteni” – mondta Pavel Zarubin újságírónak. Hozzátette, hogy ha az ukrán erők ilyen fegyvereket használnak a harctéren, Oroszország fenntartja a jogot, hogy megfelelő választ adjon.

A kazettás bombákat világszerte betiltották, mert az általuk szétszórt bombák egy része nem robban fel, és ezzel veszélyt jelent a polgári lakosságra. Az Amnesty International szerint a második világháború óta 86 500 civilt öltek meg kazettás bombák, és még többen sérültek meg.

Sullivan elutasította azokat az aggodalmakat is, hogy Putyin esetleg arra vár, hogy Biden 2024-ben elveszíti az elnöki posztot. A vezető republikánus elnökjelölt-aspiráns, Donald Trump volt elnök ígérte, hogy 24 órán belül véget vet a konfliktusnak, tárgyalóasztalhoz kényszerítve mindkét felet. Sullivan, aki szerint Putyin elszámította magát a NATO egységével és Ukrajna ellenálló képességével kapcsolatban, azt mondta: “Ha valójában arra fogad, hogy az amerikai elszántság meginog vagy kudarcot vall, akkor ezt a fogadást továbbra is el fogja veszíteni”.

Musk képmutatásnak nevezte az amerikai kazettás lőszerek Ukrajnába szállítását

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó