2023, szeptember 28.
21.2 C
Budapest
15.1 C
Moszkva

A dollárnak csak öt éve van hátra az orosz milliárdos szerint

Oleg Gyeripaszka orosz milliárdos szerint az amerikai dollárnak már csak öt éve van hátra a világgazdaság vezető valutájaként. Azt állítja, hogy a dollár felsőbbrendűségét túl sokáig bosszúfegyverként használták minden másként gondolkodó ellen, gyakran előzetes jogi értékelések nélkül.

Hét évvel ezelőtt a zöldhasú abszolút dominanciája a globális elszámolásokban és pénzügyi tranzakciókban megingathatatlannak tűnt – írta szombaton egy Telegram-bejegyzésben az alumíniumipari óriásvállalat, a Rusal alapítója.

Gyeripaszka arra számít, hogy a globális elszámolások diverzifikálódnak, és a digitális valuták “kompatibilisebbé” válnak.

“Ez kezdetben nehéz lesz, de aztán a világ felfedez egy új valóságot, amelyben nincs szükség hegemónra” – mondta.

Múlt héten Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter elismerte, hogy Washington egyoldalú szankciói a világ országai ellen “alááshatják a dollár hegemóniáját”. Egy évvel ezelőtt azonban ennek az ellenkezőjét állította, mondván, hogy a zöldhasúnak nincs komoly vetélytársa, és valószínűleg sokáig nem is lesz.

A hónap elején Ivan Cseveszkov, aki az orosz pénzügyminisztérium pénzügypolitikai osztályát vezeti, azt mondta, hogy az orosz pénzügyi rendszer számára a megszakítások és a nemzetközi elszámolások nehézségei lettek a legfájdalmasabb következményei, amelyet a nyugati szankciók okoztak. Kiemelte azt is, hogy a probléma ugyanakkor elkerülhetetlenül kiváltotta az alternatív valutákban történő elszámolások növekedését.

Az orosz központi bank februárban külön osztályt hozott létre a nemzetközi elszámolások során felmerülő problémák kezelésére. Az új szerv olyan kihívásokkal foglalkozik, “amelyek a szankciókkal összefüggésben különösen aktuálissá váltak”, például a nemzeti valutában történő elszámolásokra való áttéréssel.

Gyeripaszka egyike azoknak az orosz üzletembereknek, akiket az elmúlt évben az Egyesült Államok szankciókkal sújtott Moszkva ukrajnai katonai műveletére válaszul. A Rusal vezérigazgatói posztjáról azután kényszerült távozni, hogy Washington célba vette a vállalat alumíniumexportját. A Forbes szerint 2,6 milliárd dolláros vagyona van.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó