2023, március 31.
10.2 C
Budapest
0.4 C
Moszkva

A csehek nem bojkottálják a párizsi olimpiát, ha orosz sportolók is indulhatnak

A Cseh Nemzeti Olimpiai Bizottságnak nem áll szándékában bojkottálni a 2024-es párizsi olimpiát, amennyiben orosz és belorusz sportolóknak engedélyezik a részvételét a játékokon – közölte a cseh televízió (Ceska televize) szombaton.

“A bojkott számunkra szóba sem jöhet, mert nem akarjuk büntetni a cseh sportolókat. Bocsánatot kértünk az 1984-es Los Angeles-i olimpia bojkottja miatt, és nem akarjuk megismételni ezt a szomorú kommunista korszakbeli tapasztalatot” – mondta a bizottság képviselője.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2022 februárjában azt javasolta a nemzetközi sportági szövetségeknek, hogy ne engedjék versenyezni az orosz és belorusz sportolókat az ukrajnai eseményekre hivatkozva. 2023 január végén a NOB azt javasolta, hogy a különleges katonai műveletet aktívan nem támogató sportolók számára semleges státuszban engedélyezzék a részvételt. Később Sztanyiszlav Pozdnyakov, az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke megjegyezte, hogy a NOB nem követeli meg az orosz sportolóktól, hogy elítéljék a különleges katonai műveletet.

Január 26-án Vadim Hutcajt ukrán sportminiszter kijelentette, hogy az Ukrán Nemzeti Olimpiai Bizottság elutasíthatja az olimpián való részvételt, ha nem hosszabbítják meg az orosz és belorusz sportolók részvételi tilalmát. Február 2-án a NOB közölte, hogy az ukrán Nemzeti Olimpiai Bizottság bojkottálási fenyegetése “ellentmond az olimpiai mozgalom alapjainak és az általa hirdetett elveknek”.

A NOB azt is hangsúlyozta, hogy egyetlen korábbi bojkott sem érte el politikai célját, és csak a bojkottáló sportolók büntetésére szolgált.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó