2023, szeptember 28.
21.2 C
Budapest
15.1 C
Moszkva

A CIA óriási lehetőséget lát az ukrajnai konfliktusban

Amerika legfőbb hírszerzési tisztviselője nyíltan örvendezett az állítólagos belső viszálykodásnak, amely szerinte az orosz-ukrán konfliktus miatt Moszkvában fokozódik, és azt mondta, hogy a CIA történelmi lehetőséget kapott arra, hogy kémeket toborozzon és aláássa Vlagyimir Putyin elnök kormányát.

William Burns, a CIA igazgatója szombaton a Ditchley Alapítvány egyik előadásán azt állította, hogy “a háborúval szembeni elégedetlenség továbbra is emészti az orosz vezetést az állami propaganda és a gyakorolt elnyomás állandó étrendje alatt”.

“Ez az elégedetlenség egy nemzedékenként egyszeri lehetőséget teremt számunkra a CIA-nál, amely alapvetően egy emberi hírszerző szolgálat. Ezt nem hagyjuk veszni” – tette hozzá.

Burns megjegyezte, hogy a CIA májusban elindított egy Telegram-csatornát, hogy olyan katonatiszteket, kormánytisztviselőket és tudósokat toborozzon, akik az orosz vezetésről és gazdaságról informálhatnak.

“Az első héten 2,5 millióan nézték meg a csatornát, és nagyon is nyitottak vagyunk” – mondta.

Moszkva akkor ragaszkodott ahhoz, hogy a kémügynökség egyszerűen “az amerikai adófizetők dollárjait pazarolja”, mivel az orosz társadalom külföldről történő megosztására tett kísérletek nem fognak működni – mondta korábban Anatolij Antonov nagykövet.

Washington arra fogad, hogy az ukrajnai válság elég megosztottságot gerjeszt ahhoz, hogy a potenciális orosz hírszerzési források Vlagyimir Putyin elnök ellen forduljanak. Burns egy héttel azután közölte ezeket, hogy Jevgenyij Prigozsin magán katonai vállalkozó véget vetett rövid lázadásának Oroszország vezető tábornokai ellen. A CNN szerint a meghiúsult lázadás sokkal kevésbé volt “véres”, mint amire az amerikai tisztviselők számítottak.

Burns ragaszkodott ahhoz, hogy Washington nem játszott szerepet a lázadásban, de azzal érvelt, hogy Prigozsin rövid életű lázadása “élénk emlékeztetője volt Putyin háborújának maró hatására saját társadalmára és saját rendszerére”.

Putyin a múlt héten azt mondta, hogy az orosz nép egységet mutatva reagált a válságra, elrontva ezzel a külföldi ellenségek reményét, hogy a nemzet “kettészakad és véres viszályba fullad”.

Putyin népszerűségi mutatója az oroszok körében alig változott, 81 százalékon állt a meghiúsult felkelés után a Levada Központ független közvélemény-kutató szerint, amely 2016 óta külföldi ügynökként szerepel Oroszországban.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó