2023, április 1.
11.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva

A britek Putyin-ellenes nyilatkozatot kérnek az orosz sportolóktól

Nagy-Britannia sportminisztere azt szeretné, ha a sztársportolók aláírnának egy írásos nyilatkozatot arról, hogy nem támogatják nyilvánosan Oroszországot, Beloruszt vagy Vlagyimir Putyint, és “valóban semlegesek”.

Nigel Huddleston, Boris Johnson brit miniszterelnök sportért felelős vezetője nyilvánosságra hozta azon terveit, hogy a sportolóktól egy nyomtatvány aláírását kéri, amelyben megígérik, hogy nem tesznek támogató megjegyzéseket Oroszországról vagy Beloruszról, és nem “kapnak pénzt” Vlagyimir Putyin orosz elnöktől.

A brit sportminiszter elmondta, hogy “jó megbeszélést” folytatott a sportági irányító testületekkel az egyes sportolókra vonatkozó “szankciókról és eltiltásokról”, a konzervatív politikus által a hónap elején felvázolt tervek szerint.

Amikor konkrétan Danyil Medvegyevről – Oroszország egyik legismertebb aktív sportolójáról, aki Novak Djokoviccsal verseng a tenisz világranglista-vezetésért – kérdezték, Huddleston azt mondta, hogy a kormány tárgyalásokat kezdett a londoni Grand Slam-torna, a Wimbledon szervezőivel az orosz játékosokra vonatkozó nevezési feltételekről.

“Megkértük az egyéni sportokat irányító testületeket, hogy ha [oroszok vagy beloruszok] részt kívánnak venni egy brit sporteseményen, akkor függetlenek és semlegeseknek kell lenniük – és ennek valóban így kell lennie” – mondta.

Írásos nyilatkozatban szeretnénk biztosítékot kapni arra, hogy nem kapnak pénzt Putyintól, Oroszországtól vagy Belorusztól [és] nem tesznek Putyint, Oroszországot vagy Beloruszt támogató kijelentéseket.

“Ha az emberek azt mondják, hogy ők semleges sportolók, akkor biztosítékot akarunk arra, hogy valóban semlegesek, és nincs semmilyen kapcsolatuk Putyinnal” – mondta.

“Arra kérjük az irányító testületeket vagy az egyes események szervezőit, hogy előzetesen kérjék ezt a biztosítékot, ha megengedik a semlegesek szereplését”.”

A Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) egyike annak a kevés nagy sportszervezetnek, amely nem követte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tanácsát, hogy kizárják az orosz és belaurusz sportolókat.

A két nemzet teniszezői a konfliktust követően továbbra is versenyezhetnek, semlegesként, és arra utasították őket, hogy nemzeti jelképek nélkül jelenjenek meg.

A címvédő US Open-bajnok Medvegyev eltávolította az orosz zászlót a közösségi média fiókjairól, és azt mondta, hogy elfogadja a sportági szövetségek vagy más hatóságok által hozott döntéseket, és a békére szólított fel.

Oroszország elítélte a brit lépést

“Az ilyen nyilatkozatokkal a sporton keresztül rombolják a világot. Egy politikus, egy miniszter számára, aki felelős ezért az iparágért, ez teljesen elfogadhatatlan” – mondta Oleg Maticin orosz sportminiszter.

“A sport megtaníthatja és meg kell tanítania a politikusokat arra, hogy helyes, elvi álláspontot képviseljenek, és ne az opportunista érdekek vezéreljék őket. Különösen akkor, ha ez ellentétes az Olimpiai Chartával és a sport egységével” – közölte az orosz miniszter.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kim Jodzsong: Kijevet nukleáris katasztrófa fenyegeti azzal, hogy azt hiszi, legyőzheti Oroszországot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazája jövőjével játszik, amikor atomfegyverek után kutat - jelentette ki szombaton Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos testvére a...

Védelmi miniszter: Németország nem tud több harckocsit adni Ukrajnának

Németország nem engedheti meg magának, hogy további harckocsikat adjon Ukrajnának - jelentette ki szombaton Boris Pistorius, az ország védelmi minisztere. Megjegyzései azután hangzottak el, hogy...

Morawiecki: Kijev 100 Rosomak páncélozott harckocsit vásárol Varsótól uniós és amerikai támogatásból

Ukrajna 100 Rosomak páncélozott személyszállító járművet fog vásárolni Lengyelországtól - jelentette be a lengyel miniszterelnök. "Az ukrán hadsereg 100 Rosomakot fog vásárolni tőlünk, amelyeket Siemianowice...
spot_img

Videó