2022, augusztus 12.
23.2 C
Budapest
20 C
Moszkva
Array

A brit kormány szerint robbanószerkezet is okozhatta az orosz gép lezuhanását

A brit kormány szerint robbanószerkezet is okozhatta az Egyiptomban lezuhant orosz utasszállító repülőgép hétvégi katasztrófáját. A Downing Street szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette azt is, hogy egyelőre nem indulhatnak az egyiptomi Sarm-es-Sejk üdülőközpont repülőteréről járatok Nagy-Britanniába. A szombaton lezuhant orosz repülőgép is erről repülőtérről szállt fel.

A brit kormányszóvivő szerint brit szakértők indultak Sarm-es-Sejkbe, hogy a helyszínen ellenőrizzék a légikikötőben alkalmazott biztonsági eljárásokat. Az onnan Nagy-Britanniába induló járatok felfüggesztése a brit szakértői csoport munkájának végéig tart.

David Cameron brit miniszterelnök szerda estére összehívta a kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportját (COBRA) a helyzet áttekintésére. Jóllehet egyelőre nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy mi okozta az orosz Airbus katasztrófáját, mivel még tart a vizsgálat, azonban a legutóbbi információk alapján a brit kormányban “az az aggály támadt”, hogy a repülőgép lezuhanásának lehetséges okai között “igencsak elképzelhető” egy robbanószerkezet detonációja is – fogalmazott szerda esti tájékoztatóján a brit kormányfői hivatal szóvivője.

Az illetékes nem részletezte, hogy London pontosan milyen információk alapján jutott erre a véleményre. Kijelentette ugyanakkor, hogy mindezek alapján szerda estétől “késleltetik” a Sarm-es-Sejkből Nagy-Britanniába irányuló járatok indulását, időt engedve a brit szakértői csoportnak a helyi biztonsági intézkedések megvizsgálására, és annak eldöntésére, hogy szükségesek-e további intézkedések. A brit kormányszóvivő közölte, hogy a szakértők már elindultak az egyiptomi üdülőközpont repülőterére, és várhatóan még csütörtökre virradó éjjel elvégzik a kitűzött biztonsági vizsgálatokat.

A szóvivő szerint szerda este Nagy-Britanniából már nem terveznek turistajáratokat Sarm-es-Sejkbe, így az oda irányuló légiforgalmat az intézkedés jelenleg nem érinti. A Downing Street illetékese szerint “elővigyázatossági” intézkedésekről van szó. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a brit külügyminisztérium nem módosította az Egyiptomra vonatkozó hivatalos utazási útmutatást.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...