2023, október 3.
15 C
Budapest
9.8 C
Moszkva

A BRICS-országok megállapodtak a szövetség bővítésérő

A BRICS-országok megállapodtak a szövetség bővítéséről – mondta Naledi Pandor dél-afrikai külügyminiszter az Ubuntu Rádiónak.

“Megállapodtunk a bővítés kérdésében, van egy dokumentumunk, amelyet elfogadtunk, és amely rögzíti a bővítésre vonatkozó szabályokat, elveket, folyamatokat a BRICS-taggá válni kívánó országok mérlegeléséhez” – mondta.

A BRICS ma öt országot tömörít. A csatlakozási szándékát viszont már 23 ország – Algéria, Argentína, Banglades, Bahrein, Bahrein, Fehéroroszország, Bolívia, Kuba, Egyiptom, Etiópia, Honduras, Indonézia, Irán, Kazahsztán, Kuvait, Marokkó, Nigéria, Palesztina, Szaúd-Arábia, Szenegál, Thaiföld, Egyesült Arab Emírségek, Venezuela és Vietnam – fejezte ki.

A BRICS 2022-ben bejelentette, hogy bővíti a tagországok számát, hogy a szervezet befogadóbbá váljon. Addigra legalább 19 ország akart csatlakozni a csporthoz.

Mint arról Mzuvukile Maketuka dél-afrikai moszkvai nagykövet a RIA Novosztyinak adott interjújában beszámolt, a szövetség minden tagja üdvözli a bővítést, de meg kell határozni az új tagok felvételének módozatait, erről a kérdésről kollegiális úton kell dönteni.

A BRICS-csúcstalálkozót augusztus 22-24. között tartják Johannesburgban. Ezen Kína, India, Brazília és Dél-Afrika vezetői vesznek részt. Oroszországot Szergej Lavrov külügyminiszter képviseli személyesen. Vlagyimir Putyin elnök közölte, hogy videokonferencián keresztül vesz részt a csúcstalálkozón.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó