2023, szeptember 28.
14.3 C
Budapest
14 C
Moszkva

A brazil külügyminiszter közölte, hogy elutasítják a fegyverszállítást az ukrajnai konfliktusba

Brazília ellenzi a fegyverszállításokat az ukrán-orosz konfliktus bármelyik félnek – jelentette ki Mauro Vieira külügyminiszter. A diplomata azt is megjósolta, hogy a béke végül olyan nemzetek segítségével fog megvalósulni, amelyek nem foglaltak állást, mint például Brazília és az afrikai országok.

A RIA Novosztyi hírügynökségnek adott, hétfőn megjelent interjúban Vieira hangsúlyozta, hogy Brazília következetesen felszólalt a Kijevnek és Moszkvának szánt fegyverszállítások ellen.

A diplomata szerint “több ország kész csatlakozni” Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök békeálláspontjához. A miniszter az afrikai nemzetek egy csoportja által nemrég előterjesztett kezdeményezéseket említette.

“Ez időbe telik, de éppen ez az, ami a békéhez vezet, amelyre törekszünk” – hangsúlyozta Vieira.

A múlt hónapban Rómában tett hivatalos látogatásán Lula elnök azzal érvelt, hogy Oroszországnak és Ukrajnának is kompromisszumot kell kötnie a konfliktus lezárásához.

“A két félnek, mindkettőnek kapnia kell valamit. Csak az oroszok és az ukránok tudják, mire van szükségük a béke eléréséhez” – mondta akkor.

A brazil államfő megkérdőjelezte az EU közvetítői képességét is, azzal érvelve, hogy a blokk gyakorlatilag belekeveredett a konfliktusba. Lula a továbbiakban Indiát, Mexikót és afrikai nemzeteket nevezett meg potenciális semleges békeközvetítőként.

Moszkva Kijevet hibáztatta a béketárgyalások elmaradásáért, rámutatva, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tavaly olyan rendeletet írt alá, amely kizárja a tárgyalásokat mindaddig, amíg Vlagyimir Putyin hatalmon van.

Az ukrán kormány kitart amellett, hogy csak akkor hajlandó tárgyalni, ha az 1991-es határain belül minden területről kiűzi az orosz erőket. Zelenszkij saját béketervet javasolt, amely az oroszok kivonulását, jóvátételt és a feltételezett háborús bűnösök bíróság elé állítását követeli.

Moszkva elutasította az elképzelést, a valóságtól elrugaszkodottnak minősítve azt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó