2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

A brazil elnök az IMF és a Világbank stratégiai alternatívájának nevezte a BRICS-csoportot

A BRICS (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) alternatív stratégiai platformot jelent a fejlődő országok közötti együttműködés fellendítésére, mivel a nemzetközi gazdaságirányítás hagyományos intézményei veszítenek hitelességükből – mondta kedden Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök.

“Az IMF és a Világbank irányításában tapasztalható egyenlőtlenségek és kiegyensúlyozatlanságok elfogadhatatlanok. <…> E tehetetlenség közepette jött létre a BRICS, amely a fejlődő országok közötti együttműködés előmozdításának stratégiai platformja” – mondta az ENSZ Közgyűlésének 78. ülésszakán.

Az öt országból álló csoport nemrég hozott döntése, hogy az augusztusi johannesburgi csúcstalálkozó után új tagokat hívnak meg a BRICS-formátumba, amely segít “megerősíteni az erőfeszítéseket egy olyan rend érdekében, amely tükrözné a 21. század gazdasági, földrajzi és politikai pluralizmusát” – jegyezte meg a politikus.

“Olyan hatalom vagyunk, amely a többoldalú intézmények súlyos válságának fényében az igazságosabb globális kereskedelem megteremtésén dolgozik” – mutatott rá.

Az Argentína, Egyiptom, Irán, az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia és Etiópia BRICS-taggá válásáról szóló döntés a Dél-Afrika elnökletével augusztus végén Johannesburgban tartott BRICS-csúcstalálkozón született. A tagság 2024. január 1-jétől lép hatályba.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: amerikai gyártmányú MAXX Pro-t talál el az orosz drón

Az egyik orosz Telegram-csatorna által szerdán közzétett videón látható, hogy egy ukrán, amerikai gyártmányú MAXX Pro aknavédett (MRAP) járművet eltalálnak egy kamikaze drónnal. A felvételen...

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...
spot_img

Videó