2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

A brazil elnök a G7-csúcson felajánlja, hogy közvetít az ukrán konfliktusban

Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök kedden közölte, hogy a japán Hirosimában a hónap végén tartandó G7-csúcstalálkozó alkalmával fel kívánja ajánlani Brazília közvetítői szolgálatait az ukrán konfliktus rendezéséhez.

A brazil államfő Mark Rutte holland miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatón elmondta: “A háború folytatása csak még több halálos áldozatot fog követelni. Tehát találnunk kell valakit, aki képes lenne a békéről tárgyalni, és Brazília készen áll erre”.

Lula elmondta, hogy a Ruttéval folytatott vonatkozó tárgyalásait megelőzően már tárgyalt a kínai elnökkel és a brit miniszterelnökkel, és hogy fel fogja vetni a kérdést az indonéz elnökkel és sok más vezetővel, akikkel a G7-ek csúcstalálkozóján tervezi a találkozót.

A brazil elnök szerint az ukrajnai helyzet, az energia, az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a gazdasági fejlődés és a munkanélküliség elleni küzdelem biztosan napirenden lesz a G7-ek május 20-21-i hirosimai találkozóján.

“Több felkérést kaptunk kétoldalú találkozókra, és biztos vagyok benne, hogy az ukrán kérdés minden ilyen találkozón szóba kerül” – tette hozzá Lula.

A konfliktusban érintett minden oldalnak megvannak a maga érvei – mondta. Míg Ukrajna köteles ellenállni annak, amit ő területének elfogadhatatlan megszállásának nevezett, addig az EU-nak megvannak az érvei a meghozott döntések mellett, Brazíliának és más országoknak pedig megvannak az okai arra, hogy kompromisszumra törekedjenek – mondta a brazil vezető.

Lula emlékeztetett arra, hogy országa egy ENSZ-szavazáson elítélte “az orosz katonai inváziót”. “Most a diplomácia ideje van, nem a háborúé” – hangsúlyozta.

Korábban Lula Oroszországot a tartós globális béke garanciájának nevezte, és új nemzetközi formátum kidolgozását javasolta a Moszkva és Kijev közötti esetleges párbeszédre, kijelentve, hogy kész közvetíteni Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között bármilyen közvetlen tárgyaláson.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó