2023, január 27.
-0.4 C
Budapest
-4 C
Moszkva

A Boeing az oroszellenes szankciók miatt állíthatta le a 737 MAX gyártását

A Boeing döntése, miszerint szünetelteti a népszerű 737 MAX repülőgépének gyártását, a Moszkva ellen bevezetett szankcióknak tudható be – mondta Roman Guszarov repülésbiztonsági szakértő az Izvesztyija című lapnak. Oroszország kritikus fontosságú alkatrészeket és komponenseket szállít az amerikai repülőgépgyártónak.

A múlt héten a Wall Street Journal arról számolt be, hogy a Boeingnek májusban 10 napra le kellett állítania a keskeny törzsű repülőgépek gyártását az ellátási láncban bekövetkezett fennakadások miatt.

“A Boeing függősége az orosz titántól rendkívül nagy, mintegy 30-40%-ot tesz ki, ami azt jelenti, hogy legalább minden harmadik Boeing repülőgépet teljes egészében orosz titánból szerelnek össze” – mondta Guszarov, hozzátéve, hogy a repülőgép-gyártásban létfontosságú titánon kívül a vállalat az orosz gyártó VSMPO-AVISMA-tól is importál titántermékeket.

Az elemző hozzátette, hogy az amerikai repülőgépgyártó korábban olyan majdnem kész alkatrészeket kapott, amelyeket az oroszországi Verhnjaja Szalda városában található, közösen működtetett gyárban gyártottak.

Márciusban a Boeing felfüggesztette a titánbeszerzéseket Oroszországból, mondván, hogy jelentős készletei vannak a fémből, és más forrásokból is tud további készleteket biztosítani. A döntés azután született, hogy Oroszországot az USA és szövetségesei súlyos szankciókkal sújtották.

Guszarov szerint a 737 MAX repülőgépek gyártásának átmeneti leállása nemcsak az orosz titánszállítások felfüggesztésének, hanem az ellátási láncok globális megszakadásának is betudható. A szakértő hozzátette, hogy az évente akár 600 repülőgép globális gyártása jellemzően az érintett alkatrészek szinte teljes globális gyártási kapacitásának lekötésével jár.

“Végül is Oroszország közvetett válasz szankciókat is bevezetett, amelyek a színesfémek és a mikrochipgyártók világszerte használt gázszállításokat is érintette” – mondta Guszarov, hozzátéve, hogy a Boeing számára készült termékeket több ezer globális vállalat gyártja.

Márciusban a Bloomberg arról számolt be, hogy az orosz repülőgépek kitiltása az amerikai légtérből a Boeinget is érintheti, mivel a vállalat az orosz Volga-Dnepr csoport által üzemeltetett Antonov An-124-es teherszállító gépekkel szokott szerződést kötni, hogy az amerikai üzemeibe szállítsa az ellátmányt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...

A kritikus infrastruktúrát ért súlyos károkról számoltak be Ukrajnában a mai rakétacsapások után

Ukrajnában a rakétacsapások energetikai létesítményeket rongáltak meg az ország középső, déli és délnyugati régiókban - közölte az Ukrenergo a Telegram-csatornáján. "A Dnyipropetrovszk régióban az egyik...

Szijjártó: háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálni

A nemzetközi közösségnek háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálnia, az ukrajnai fegyveres konfliktus elhúzódását, eszkalációját kockáztató intézkedések helyett mielőbb párbeszédre lenne szükség -...