2023, március 21.
11.2 C
Budapest
1.2 C
Moszkva
Array

8000 méteres hamufelhő a kamcsatkai Sivelucs vulkán felett

KamcsatkaA hosszabb ideje aktív kamcsatkai Sivelucs vulkán az elmúlt hónap legnagyobb hamuoszlopát lövellte ki magából: az oszlop magassága eléri a 7800 métert. Az orosz Tudományos Akadémia geofizikai szolgálata helyi intézetének közlése szerint a Sivelucs egy ideje 2-3 naponta lövell hamufelhőket, de ez volt az eddigi legnagyobb kitörés. A tudósok szerint azonban ez nem feltétlenül jelenti az aktivitás erősödését, és lehetséges, hogy a tűzhányó újra megnyugszik. Lakott településeket nem fenyeget veszély, viszont a repülőknek el kell kerülniük a térséget. A Sivelucs a legészakibb működő vulkán Kamcsatkán, a legközelebbi lakott település az ötezer lakosú Kljucsi. A hegy lába 1300 négyzetkilométeren terül el, abszolút magassága 3283 méter, de a jelenleg aktív, úgynevezett Fiatal Sivelucs 2800 méter magas. A vulkán mostani aktív periódusa 2006. december 4-én kezdődött.

Kamcsatkán augusztus elején 5500 méteres hamuoszlop emelkedett a Karimszkij vulkán fölé is, és egy héttel ezelőtt láva is ömlött a lejtőjén. A Karimszkij 125 kilométernyire Petropavlovszk-Kamcsatszkijtól terül el, magassága 1536 méter, jelenlegi aktív periódusa 1996. januárjában kezdődött és azóta tart. Az 1996-os kitörés során a vulkántól hat kilométerre lévő Karimszkij-tó fenekéről ömlött az izzó láva, és elpusztított minden növényt és állatot a tóban, amely azóta is holt víz.
Ugyancsak aktív Kamcsatkán a Kizimen tűzhányó: ez 265 kilométerre van Petropavlovszk-Kamcsatszkijtól, utolsó nagy kitörését 1928/98-ben jegyezték fel, de 2009-ben újabb aktivitási időszaka kezdődött.
Kamcsatka a Pacifikus-hegységrendszer részeként mintegy kétmillió éve alakult ki, amint a csendes-óceáni kőzetlemez az eurázsiai kőzetlemez alá bukott, ami erős vulkáni tevékenységet hozott létre a környéken. A tektonikus mozgás ma is észlelhető, így a Csendes-óceán környékét ölelő tűzgyűrű részeként Kamcsatkán is jellemzőek az aktív vulkáni tevékenység és a földrengések.
Kamcsatkán 160 vulkán található, ebből 29 aktív, közülük 19 szerepel a világörökség listáján. A Kljucsevszkaja Szopka (4750 méter) Kamcsatka és az egész eurázsiai térség legmagasabb működő vulkánja, míg a legaktívabb a Kronot. A félsziget páratlan látványossága a Gejzírek völgye, amely Eurázsia egyetlen ilyen képződménye.

 

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó