2023, december 3.
-1.7 C
Budapest
-6.8 C
Moszkva

Az USA több ezer katonát küldött az ukrán frontvonalhoz – Moszkva

Moszkva szerint akár 10 ezer nyugati katonai kiképzőt is küldhettek Ukrajnába, hogy kiképezzék a kelet-európai ország katonáit és támogassák a Donbasszban folyó harcokat – hozzátették, hogy a “kiképzők” között 4 ezer amerikai van.

Maria Zakharova, a moszkvai külügyminisztérium szóvivője egy pénteki tájékoztatón elmondta, hogy a külföldi katonai személyzet jelenléte annak a jele, hogy Kijev konfrontatív megoldásra készül a Donbassz két köztársaságával fennálló patthelyzetben.

“Minél több a kiképző, annál nagyobb Ukrajna katonai költségvetése” – mondta. “Minél több fegyvert visznek oda, annál gyakrabban hallunk robbanásokat, nemcsak az kontakt vonalon, hanem közvetlenül a polgári infrastruktúra szomszédságában is”.

Zakharova szerint az az állítás, hogy a külföldi kiképzők azért vannak Ukrajnában, hogy segítsenek elrettenteni az orosz agressziót, “hazugság”, és “nem csupán képmutatásnak vagy kettős mércének felel meg – ez az istenkáromlás és a gúnyolódás kombinációja”.

Zakharova azzal vádolta Kijevet és nyugati partnereit, hogy álnok módon az orosz agresszió védelmével és megfékezésével indokolják a kiképzők jelenlétét, “hazugságnak” nevezte ezt a magyarázatot, és azt mondta, hogy a külföldi kiképzők “közvetlenül felelősek a szemünk előtt zajló eseményekért a Donbasszban”.

“Ahelyett, hogy véget vetnénk a most már nyolc éve tartó polgárháborúnak, úgy tűnik, Kijev a Donbassz problémáinak erőszakos megoldására készül” – tette hozzá.

Zakharova “hamis hangvételűnek” minősítette az ukrán tisztviselők azon kijelentéseit is, amelyekben ragaszkodtak ahhoz, hogy megpróbálják de-eszkalálni a helyzetet.

A konfliktus a Donbasszban 2014-ben kezdődött, amikor az ukrajnai Donyeck és Luganszk régiókban a felkelők Ukrajnától független köztársaságokat hoztak létre a 2014-es Majdan események után, amikor erőszakos utcai tüntetések törtek ki, amelyek Viktor Janukovics volt elnök megbuktatásához vezettek, akinek kormánya viszonylag szoros kapcsolatokat ápolt Moszkvával. Kijev azzal vádolta Oroszországot, hogy együttműködik a felkelőkkel és polgárháborút szít, amit a Kreml tagadott.

Oroszország és Ukrajna 2014-ben és 2015-ben aláírta a minszki megállapodásokat, amelyek célja a Donbaszban zajló háború befejezése volt. A megállapodást azonban eddig nem hajtották végre, és az orosz vezetők az ukrán felet vádolták, hogy nem tartja be az alku rá eső részét, mivel nem hajlandó tárgyalni a két köztársaság vezetőivel.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kovács: Magyarország nem kíván asszisztálni Zelenszkij elnök belső politikai leszámolásaihoz

Magyarország nem kíván asszisztálni Zelenszkij elnök belső politikai leszámolásaihoz! - írta hivatalos Facebook-oldalán Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szombaton. Mindezt az Ukrán...

A Fehér Ház figyelmeztetett, hogy kimerülnek a pénzügyi források Ukrajna támogatására

John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője elmondta, hogy a Fehér Háznak sürgősen szüksége van kiegészítő finanszírozásra Ukrajna támogatására. A magas rangú tisztviselő elismerte, hogy...

Jelentősen visszaesett az ukrán export a lengyelek határblokádja miatt

Jelentősen visszaesett Ukrajna Lengyelországon keresztül történő exportja, amióta lengyel kamionosok és mezőgazdasági termelők tömeges tiltakozást szerveztek az EU Kijevvel szembeni kereskedelmi szabályozása ellen, és...
spot_img

Videó