Putyin a kercsi incidensről: nyilvánvaló provokáció, ürügy a hadiállapot bevezetésére

Putyin a kercsi incidensről: nyilvánvaló provokáció, ürügy a hadiállapot bevezetésére

Vlagyimir Putyin orosz elnök nyilvánvaló provokációnak és a hadiállapot bevezetéséhez szükséges ürügynek minősítette a vasárnapi Kercsi-szorosnál történteket, amikor az ukrán haditengerészet három hajója megsértette az orosz felségvizeket.

Az orosz államfő egy moszkvai befektetési fórum elmondta, hogy az incidens, amely során Oroszország lefoglalt három ukrán hajót és Ukrajna részleges hadiállapotot vezetett be Porosenko “mocskos játéka” volt, akinek el kellet nyomnia politikai ellenfeleit a márciusi elnökválasztás előtt. Putyin biztosított róla, hogy a feszültség fokozódásáért az ukrán fél a felelős, mivel az incidens az ukrán haditengerészet szándékos és tervezett provokációja volt.

Az elnök védelmébe vette az orosz határőröket is, akiknek végül sikerült feltartóztatni az ukrán hajórajt, amelyek megpróbáltak áthaladni a Kercsi-szoroson.

Ez is érdekelhet:  ÉLŐ: Győzelem napi katonai díszszemle Moszkvából - Győzelem napja 2020

“Kis incidens (történt) a Fekete-tengeren és hadiállapotot vezettek be. Ezt nyilvánvalóan az elnökválasztás küszöbén tették. Ez abszolút nyilvánvaló tény” – hangsúlyozta Putyin.

Kifejezte reményét, hogy a G20-csoport hét végi argentínai csúcstalálkozóján módja lesz találkozni amerikai hivatali partnerével, Donald Trumpal, hogy tárgyaljon vele az Oroszországgal szembeni kereskedelmi korlátozásokról. Trump kedden kijelentette: az amerikai nemzetbiztonsági tanács kercsi incidensről elkészítendő jelentése fényében dönt arról, hogy találkozik-e Putyinnal.

CATEGORIES
TAGS