2022, szeptember 30.
16.7 C
Budapest
17.2 C
Moszkva
Array

16 orosz pártnak lehet országos listája a szövetségi alsóházi törvényhozási választáson

Lezárult a szeptemberi parlamenti szövetségi alsóházi választás jelöltállítása, 16 párt lehet jogosult országos listára – közölte szerdán Oroszország Központi Választási Bizottsága (OKVB).

Oroszországban szeptember 18-án választják meg az állami duma 450 új képviselőjét, a honatyák egyik felét egyéni körzetben, a másik felét pedig pártlistáról. A kormányzó Egységes Oroszország országos listájának első helyén Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök áll. Ugyanekkor választják meg több régió vezetőjét és képviseleti szervét is.

A szövetségi alsóházi listás jelöltállítás moszkvai idő szerint 18 órakor zárult le, az egyéni jelöltek pedig az időzónák szerint ugyaneddig az időpontig folyamodhattak a bejegyzésükért. A OKVB szerint 17 párt lehetetett volna jogosult országos listára, ám a Akarat (Volja) párt tudatosan terjesztett be olyan igényt, amelyet a törvényben előírt 200 ezer támogató helyett csak 40 ezer írt alá.

A szövetségi választólistára való felvétel feltétele, hogy a jelöltek igazolják az OKVB-nek egy elkülönített kampányszámla megnyitását, és hogy írásban nyilatkozzanak: nincsenek külföldi kinnlevőségeik.

Az országos (szövetségi) listaállításra törekvő pártoknak legkevesebb 200 ezer támogató aláírást kellett begyűjteniük, az egyéni körzetekben pedig igazolniuk kellett, hogy legalább a választók 3 százalékának bizalmát élvezik.

Az aláírásgyűjtés kötelezettsége alól mentesültek azok a pártok, amelyek képviseltetik magukat a szövetségi dumában vagy valamelyik területi törvényhozásban. Ezek közé tartozik a kormányzó Egységes Oroszország, valamint a Gennagyij Zjuganov vezette Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja, a Vlagyimir Zsirinovszkij által irányított Oroszország Liberális Demokrata Párt, az Igazságos Oroszország, a Növekedés Pártja, a Polgári Platform, a Zöldek, az Oroszországi Hazafiak, a Népi Szabadság Pártja (Parnasz), a Polgári Erő, az Oroszország Kommunistái, a Jabloko, a Haza (Rogyina) és a Nyugdíjasok Pártja az Igazságosságért.

Emellett hat párt indított aláírásgyűjtést, kettő közülük csak egyéni választókörzetben, kettő pedig csak országos jelöltlista felállítása érdekében.

Az OKVB-nek, csakúgy, mint a helyi választóbizottságoknak, az aláírások egyötödének hitelességét kell ellenőriznie, amire 10 nap áll rendelkezésre.

MTI

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

A részleges mozgósítás első katonái megérkeztek a Donbasszba

Oroszország részlegesen mozgósított első katonái megérkeztek a Donyecki Népköztársaság (DNR) különleges műveleti övezetébe - írja a RIA Novosztyi. Megérkeztek a Donyecki Népköztársaságba a részleges mozgósítás...

Sikertelen ukrán előrenyomulás Krasznij Limannál, jelentős ukrán veszteségek

Az ukrán csapatok veszteségeket szenvedtek a Krasznij Liman elleni sikertelen támadási kísérlet során - közölte az orosz védelmi minisztérium a szerdai hadjelentésében. "Az ukrán csapatcsoport...

Ukrajnába is leállhat a gázszállítás – vita van a Gazprom és a Naftogaz között

A Gazprom elutasítja az ukrán Naftogaz követeléseit az orosz gáz európai tranzitdíjára vonatkozó választottbírósági eljárásban, a nem teljesített szolgáltatásokat nem kell és nem is...