2022, augusztus 8.
24.3 C
Budapest
21.8 C
Moszkva

130 orosz készül elhagyni Hupej tartományt

130 orosz állampolgár készül az új koronavírus okozta járvány által leginkább sújtott Hupej tartomány elhagyására – közölte vasárnap a Rosszija 24 hírcsatornával pekingi orosz nagykövetség.

A segítségért folyamodókat az orosz légierő repülőgépei fogják evakuálni. Korábbi bejelentés szerint a műveletet hétfőn és kedden tervezeték végrehajtani.

Az orosz védelmi minisztérium vasárnap azt közölte, hogy a kimenekítéshez öt, egészségügyi szakembereket és orvosi felszerelést is szállító gépet vontak össze a távol-keleti katonai körzet egyik – meg nem nevezett – repülőterén.

A pekingi orosz képviseletnek vasárnapig a tartományban tartózkodó orosz állampolgárok közül 202-vel sikerült felvennie a kapcsolatot.

Oroszországban pénteki bejelentés szerint két, koronavírussal fertőzött személyt azonosítottak, egyet a Bajkálontúli területen, a másikat Tyumeny megyében. Mindketten kínai állampolgárok.
Oroszország egyébként vasárnaptól felfüggesztette a Kínával kétoldalú megállapodás keretében bevezetett vízummentes turistalátogatásokat és a munkavízumok kiadását.

A gépjármű- és gyalogosforgalom elől a múlt héten lezárt orosz-kínai határon szombaton 150, vasárnap pedig 72 Kínában rekedt orosz állampolgár térhetett haza az ideiglenesen megnyitott folyosókon. A távol-keleti Tengemelléki terület hatóságai segítséget ajánlottak fel az ott élő kínai állampolgároknak arra az esetre, ha vissza kívánnának térni hazájukba.

Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök vasárnap elrendelte hogy a 2019-nCoV koronavírus-fertőzést vegyék fel a veszélyes fertőző betegségek hivatalos listájára. A 2004-ben összeállított felsorolás eddig 15 kórt tartalmazott. Közöttük szerepelt egyebek között a HIV, a malária, a tbc, a lépfene, a kolera és a pestis is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egyébként pénteken segítséget ajánlott fel Kínai hivatali partnerének, Hszi Csin-pingnek a kór elleni küzdelemben.

Tatyjana Golikova, a fertőzés oroszországi terjedése elleni védekezésért felelős miniszterelnök-helyettes közölte, hogy Oroszország egyebek között védőmaszkokat szállít a szomszédos országba, ahol ezekből hiány lehet.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán Kraken neonáci alakulat elvesztette harcképességét az orosz katonai csapások után

Az ukrán Kraken neonáci alakulat az orosz katonai csapások következtében elvesztette harcképességét - közölte az orosz védelmi minisztérium. "Az ukrán nacionalisták Harkov irányában lévő ideiglenes...

Oroszországhoz csatlakozna az egyik ukrán régió, népszavazást szerveznek

A Zaporizzsjai terület népszavazást tart arról, hogy elszakadjon-e Ukrajnától, és kérje-e az Oroszországi Föderációhoz történő csatlakozást - jelentette be hétfőn a régió közigazgatásának vezetője. Jevgenyij...

Az Amnesty International bocsánatot kért az Ukrajnát bíráló jelentéséért, de nem vonja vissza azt

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi csoport bocsánatot kért a megdöbbenésért, amelyet nemrégiben kiadott jelentése váltott ki, amelyben egyebek mellett azzal vádolta az ukrán...