2022, október 3.
12.2 C
Budapest
15.6 C
Moszkva

Zelenszkij: Ukrajna képes visszaverni bármilyen orosz támadást

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy Ukrajna fegyveres erői képesek visszaverni bármilyen orosz támadást – írja a Reuters hírügynökség.

Az ukrán államfő ezt hétfőn mondta, amikor az ország az amerikai páncélozott járművek és járőrhajók bemutatójával ünnepelte a hadsereg napját.

Joe Biden amerikai elnök “rendíthetetlen támogatásáról” biztosította Ukrajnát a Moszkvával való szembenállásban, és kedden tárgyalásokat folytat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy megpróbálja enyhíteni a válságot.

Ukrajna azzal vádolta meg Oroszországot, hogy több tízezer katonát vonultat fel a határ közelében egy esetleges nagyszabású katonai offenzíva előkészítéseként, ami nyílt háborút helyezett kilátásba a két ország között.

“Az ukrán fegyveres erők katonái továbbra is teljesítik legfontosabb küldetésüket – hogy megvédjék az állam szabadságát és szuverenitását az orosz agresszorral szemben” – mondta Zelenszkij.

“Az ukrán hadsereg … bízik erejében és képes meghiúsítani az ellenség bármilyen hódító tervét” – mondta az ukrán elnök.

Oroszország hamisnak és uszítónak minősítette az Ukrajna elleni újabb támadásról szóló beszédet és felszólította a Nyugatot, hogy ne lépje át a “vörös vonalakat”, és állítsa le a NATO-szövetség keleti terjeszkedését.

Zelenszkij el fog látogatni az ország keleti részén fekvő Harkovba, az ukrán fegyvergyártás központjába, hogy megünnepelje a város gyáraiban készült harckocsik, páncélozott személyszállító járművek és páncélozott járművek átadását.

Ellátogat a donyecki régióba is, ahol az ukrán hadsereg az oroszbarát felkelők ellen harcol a parázsló konfliktusban, amelyben Kijev szerint 2014 óta 14 000 ember vesztette életét.

Ukrajna több városában megünneplik a független hadsereg létrehozásának 30. évfordulóját.

Kijevben, Lvivben (Lembergben) és a déli kikötővárosban, Ogyesszában amerikai gyártmányú Humvee páncélozott járműveket állítanak ki. Ogyesszában ünnepélyes keretek között átadják az amerikai parti őrség két, nemrégiben leszállított járőrhajóját is, amelyek az ukrán haditengerészet megerősítésére kaptak Washingtontól.

Ukrajna sürgette a NATO-t, hogy gyorsítsa fel a katonai szövetséghez való csatlakozását, és kijelentette, hogy Moszkvának ebben nincs vétójoga. A NATO vezetése támogatásáról biztosította Kijevet, de közölték, hogy Ukrajnának először védelmi reformokat kell végrehajtania és fel kell számolnia a korrupciót.

via Reuters

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

A rubel lesz a hivatalos pénznem az egykori ukrán régiókban

Az orosz rubel lesz a hivatalos pénznem a Donyecki és Luganszki Népköztársaságokban (ahol már eddig is azt használták), valamint a Herszon és Zaporozsjei régiókban,...

Bloomberg: az USA nyomást gyakorol az EU-ra, hogy “tegyen többet” Ukrajnáért

Az Egyesült Államok sürgeti az uniós államokat, hogy ők is biztosítsák azt az 1,5 milliárd dollárt, amelyet az USA szán havonta Ukrajnának - jelentette...

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy új régió Oroszországba olvadását

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy egykori ukrajnai régió, Donyecki és Luganszki Népköztársaság, Herszon és Zaporizzsja terület Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot. A vonatkozó határozatokat a...