2023, január 27.
-0.4 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Zelenszkij: Ukrajna felfüggeszti a szén- és gázexportot a téli szezon előtt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy országa felfüggeszti az összes szén- és gázexportot és a “függetlenség éveinek legnehezebb télnek” nevezte a következő időszakot.

“A háború miatt valóban ez lesz a függetlenség éveinek legnehezebb tele <…> Ebben az időszakban nem adjuk el a gázunkat és a szenünket külföldre. Minden hazai termelés a belső kereslet kielégítésére fog összpontosítani” – mondta Zelenszkij a Telegram-csatornáján közzétett videóbeszédében.

Denisz Smihal miniszterelnök korábban azt mondta, hogy az ukrán állami bányákban február vége óta harmadával csökkent a széntermelés, és azt javasolta, hogy “készüljünk fel Ukrajna eddigi legnehezebb fűtési szezonjára”.

A kormány megbízta a Naftogaz állami olaj- és gázipari vállalatot, hogy legalább 19 milliárd köbméter gázt halmozzon fel az ukrán földalatti tárolókban. Smihal szerint Ukrajna az előző fűtési szezont úgy zárta le, hogy 9 milliárd köbméter gáz maradt a tárolókban. Június 1-jén az ország 10 milliárd köbméter gázzal rendelkezett.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...

A kritikus infrastruktúrát ért súlyos károkról számoltak be Ukrajnában a mai rakétacsapások után

Ukrajnában a rakétacsapások energetikai létesítményeket rongáltak meg az ország középső, déli és délnyugati régiókban - közölte az Ukrenergo a Telegram-csatornáján. "A Dnyipropetrovszk régióban az egyik...

Szijjártó: háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálni

A nemzetközi közösségnek háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálnia, az ukrajnai fegyveres konfliktus elhúzódását, eszkalációját kockáztató intézkedések helyett mielőbb párbeszédre lenne szükség -...