2023, december 5.
-0.1 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Zelenszkij: Trump hallgat a béketervéről, miközben ukránok halnak meg

Ha Donald Trump volt amerikai elnök valóban úgy véli, hogy az ukrajnai válság 24 órán belüli megoldásának állítólagos terve megvalósítható, akkor azt be kellene mutatnia a világnak, ahelyett, hogy hagyja, hogy az ellenségeskedés ukrán életek árán folytatódjon – jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök.

Trump többször is azt állította, hogy képes lenne gyorsan megoldani a konfliktust egy “tisztességes alku” megkötésével. Azt mondta, hogy megközelítése során mind Oroszországra, mind Ukrajnára nyomást gyakorolna, hogy engedményeket tegyen.

Zelenszkijt erről az elképzelésről Wolf Blitzer, a CNN műsorvezetője kérdezte egy keddi interjú során.

“Ha van ilyen terve, miért fél és vár?” – kérdezte ukránul, mielőtt angolra váltott. “Ha van valami okos ötlete, megoszthatná velünk”.

“Nyilvánosan megoszthatná az ötletét most, nem vesztegetné az időt, nem veszítené el az embereket, és azt mondhatná: “Az én képletem az, hogy megállítsam a háborút, megállítsam ezt az egész tragédiát és megállítsam az orosz agressziót”” – folytatta az ukrán elnök.

Zelenszkij világossá tette, hogy elutasítana minden olyan Trump-tervet, amely Ukrajna területi engedményeivel járna, vagy amely nem azzal végződne, hogy az orosz csapatokat kiszorítják “a mi földünkről”.

“Egyébként nem a béke globális eszméjét mutatja be. Tehát [ha] az az elképzelés az, hogyan vegyük el a területünk egy részét, és adjuk oda Putyinnak, akkor ez nem a békeformula”.

Zelenszkij felvetette, hogy lehet, hogy nem maga Trump fogalmazta meg a tervét. Arra sürgette az Egyesült Államokat, hogy országként gondolják át, mit “adnának Putyinnak a területeikből” cserébe azért, hogy Oroszország ne használjon atomfegyvereket.

Moszkva az ukrajnai konfliktust az Oroszország elleni nyugati proxy-háború részének tekinti. Az orosz elnök nyilvános beszédeiben kijelentette, hogy kormánya nem habozna bevetni az arzenáljában lévő összes fegyvert, összhangban a nemzet katonai doktrínájával.

A dokumentum szerint a nukleáris opciót olyan esetekre tartják fenn, amikor Oroszország léte forog kockán. Putyin kijelentette, hogy szerinte az ukrajnai konfliktus jelentette kockázatok meg sem közelítik ezt a küszöböt.

Zelenszkij hétfőn érkezett az Egyesült Államokba, hogy részt vegyen az ENSZ Közgyűlésén és találkozzon magas rangú amerikai tisztviselőkkel. Megpróbálja meggyőzni őket, hogy tartsák fenn a katonai támogatások áramlását országa felé, és a Pentagon készleteiből korszerűbb fegyvereket biztosítsanak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

WaPo: Kijev és Washington egymást hibáztatja az ellentámadás kudarcáért

Amerikai és brit tisztek segítettek megtervezni az ukrán tavaszi-nyári ellentámadást, és biztosították az összes kért járművet, de Kijev úgy döntött, hogy háromfelé osztja erőit...

Csoportos dróntámadást hiúsított meg az orosz légvédelem a Krím és az Azovi-tenger felett

Meghiúsították az ukrán erők a dróntámadásokra tett kísérletét több célpont ellen. Az orosz légvédelem 22 pilóta nélküli légi járművet lőtt le, további 13-at pedig...

Fehér Ház: az Egyesült Államok kifogyott a pénzből Ukrajna számára

A Fehér Ház sürgős felhívást intézett a törvényhozókhoz, hogy hagyjanak jóvá további támogatásokat Ukrajnának, mondván, hogy az ország "majdnem kifutott az időből", mivel az...
spot_img

Videó