2023, február 1.
5 C
Budapest
-0.1 C
Moszkva

Zelenszkij több ellenzéki politikustól megvonta az ukrán állampolgárságot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jóváhagyta a Viktor Medvedcsuk, Andrij Derkacs, Tarasz Kozak és Renat Kuzmin ukrán parlamenti képviselők állampolgárságának megvonásáról szóló határozatot.

“Az SZBU és az Állami Migrációs Szolgálat által készített anyagok alapján jóváhagytam a négy személy állampolgárságának visszavonásáról szóló határozatot: Andrij Leonyidovics Derkacs, Tarasz Romanovics Kozak, Renat Ravelievics Kuzmin és Viktor Vlagyimirovics Medvedcsuk” – mondta esti videóbeszédében.

Zelenszkij hozzátette, hogy “nem ezek az utolsó ilyen döntései”.

Korábban a DNR vezetője, Gyenyisz Pusilin azt mondta, hogy Medvedcsukot az Ukrajnával folytatott fogolycsere eredményeként adták át az orosz félnek. Az SZBU tavaly áprilisban számolt be arról, hogy a képviselőt Volodimir Zelenszkij utasítására vették őrizetbe. 2021. október 8-án az ukrán hatóságok újabb gyanúsítást jelentettek be Medvedcsuk ellen hazaárulás és terrorizmus segítése miatt. Maga a képviselő azt mondta, hogy az ellene indított büntetőeljárásokat politikai üldözésnek tekinti.

Az Ukrán Állami Nyomozóiroda szerint Renat Kuzmint is államárulással gyanúsítottnak nyilvánították. Andrij Derkacsot az SZBU azzal vádolta, hogy az orosz hírszerzésnek dolgozik. Tarasz Kozakot a Krímben elkövetett árulással és a nemzeti források elsikkasztásával gyanúsították.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Két újabb települést vont az ellenőrzése alá a Wagner-csoport a Donbasszban

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója szerdán közölte, hogy az orosz erők ellenőrzésük alá vonták a Donyecki Népköztársaságban, az ukránok által csak Bahmut...

Putyin: meg kell akadályozni az orosz régiók ukrán lövetését

Prioritásnak nevezte a határmenti orosz régiók ukrán lövetésének megakadályozását Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai tanácskozáson. "Elsődleges feladat a lövetés lehetőségének kiküszöbölése, ez a katonai...

Hivatalos: már a fogyatékkal élőket is besorozzák az ukránok

Már mozgósíthatják azokat az ukránokat, akik egészségi állapotuk miatt korlátozottan vagy nem alkalmasak a katonai szolgálatra - jelentette a helyi média Roman Horbacsra, az...