2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Zelenszkij tanácsadója: Ukrajna arany- és devizatartalékai rekordszintre emelkedett

Ukrajna arany- és devizatartalékai minden idők legmagasabb, 30 milliárd dolláros szintjét érték el – közölte vasárnap Oleh Usztenko elnöki tanácsadó, hozzátéve, hogy a pénzeszközök legalább öt hónapig elegendőek az ukrán importra.

“Devizatartalékaink elérte az évtizedes rekordot, meghaladta a 30 milliárd dollárt” – mondta Usztenko a Rada TV csatornának. “Ez az összeg több mint öt hónapnyi ukrán importra lenne elegendő”.

Usztenko szerint a gazdasági helyzet akkor tekinthető stabilnak, ha a tartalékok legalább három hónapig elegendőek az ország importjának kifizetésére.

A magas rangú tisztviselő figyelmeztetett, hogy az előrejelzések szerint az infláció Ukrajnában 2023-ban eléri a 25 százalékot, és hozzátette, hogy ez a hatalmas szám tovább nőhet, ha a háborús feszültségek és az ország infrastruktúrája elleni támadások fokozódnak.

Az Ukrán Nemzeti Bank korábban arról számolt be, hogy az ország nemzetközi tartalékai 2023 februárjában 3,5%-kal csökkentek hónapról hónapra, és mintegy 29 milliárd dollárt tettek ki. A szabályozó a csökkenést a devizapiaci intervencióinak tulajdonította.

Ukrajna nemzetközi tartalékai 7,9%-kal csökkentek az elmúlt egy év során, az előzetes adatok szerint január 1-jén 28,5 milliárd dollárt tettek ki.

Márciusban a Nemzetközi Valutaalap egy négyéves, 15,6 milliárd dolláros hitelprogramot hagyott jóvá Ukrajna számára, amely egy szélesebb, 115 milliárd dolláros nemzetközi támogatási csomag része volt. A hitel az első nagyobb finanszírozási program, amelyet az intézmény egy nagyszabású katonai szerepvállalásban részt vevő ország számára hagyott jóvá. Az ország előző, 5 milliárd dolláros IMF-programja tavaly járt le.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó