2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

Zelenszkij tanácsadója Merkelt bírálta a legújabb kijelentései miatt

Kijev bírálta Angela Merkel, Németország 2005 és 2021 között hivatalban lévő kancellárjának állításait, aki a múlt héten azt mondta, hogy “a rendelkezésére álló eszközökkel megpróbálta megakadályozni” az Oroszország és Ukrajna között zajló konfliktust. Zelenszkij vezető tanácsadója, Mihajlo Podoljak azzal vádolta Merkelt, hogy “kifogásokat keres” saját politikai kudarcai miatt.

“Merkel volt kancellár, aki teljesen függővé tette Európát az orosz energiától, kifogásokat keres: ‘Mindent megtettem, hogy megakadályozzam, hogy Oroszország háborút kezdjen, és ezért kaptam… olcsó orosz gázt.’ Fantasztikus. Végül is a háború nem kezdődött el, nem igaz?” – írta Podoljak a Twitteren.

Merkel állítólagos vágya, hogy az említett “olcsó orosz gázhoz” jusson, végül “elpusztított ukrán területeket és több százezer ártatlan ukrán életét eredményezte” – folytatta Podoljak. “Ha nem tudod kijavítani a múlt hibáit, akkor hagyd abba a kifogások gyártását és az agresszor bátorítását” – tette hozzá.

Zelenszkij főtanácsadójának megjegyzései Merkel Die Zeit című lapban szombaton megjelent interjújára reagáltak. Az interjúban az exkancellár azt állította, hogy jóhiszeműen támogatta a minszki folyamatot – az akkori ukrán Donbasszban zajló konfliktus lezárására irányuló nemzetközi erőfeszítést.

Merkel ragaszkodott ahhoz, hogy “a rendelkezésére álló eszközökkel megpróbálta megakadályozni” a folyamatban lévő ellenségeskedéseket, és még ha az erőfeszítések végül kudarcot vallottak is, akkor is úgy vélte, hogy “a diplomácia szükségszerű”.

A megjegyzések ellentmondani látszottak azoknak a megnyilatkozásoknak, amelyeket Merkel tavaly decemberben ugyanennek az újságnak adott interjújában tett, amikor elismerte, hogy a minszki megállapodás csak egy “kísérlet volt arra, hogy időt adjunk Ukrajnának”, hogy segítsünk neki “megerősödni” – és a terv sikerrel járt. Akkoriban “mindannyiunk számára világos volt, hogy a konfliktus befagyott, hogy a probléma nem oldódott meg, de ez értékes időt adott Ukrajnának” – jelentette ki akkor.

Hasonló megnyilatkozásokat korábban arról, hogy a minszki tárgyalások csupán csel volt, hogy időt nyerjenek Ukrajna felfegyverzéséhez Petro Porosenko volt ukrán elnök, valamint a volt francia elnök, a megállapodások másik aláírója, Francois Hollande is.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó