2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Zelenszkij azt akarta, hogy hamarabb kezdődjön az ellentámadás

Volodimir Zelenszkij elmondta, hogy az amerikai és európai képviselőkkel folytatott kapcsolattartás során javasolta, hogy Ukrajna korábban indítson ellentámadást, és igyekszik megszerezni az ehhez szükséges fegyvereket.

“Hálás vagyok az USA-nak, mint vezetőnek, hogy támogat minket… Ugyanakkor elmondtam nekik, valamint az európai vezetőknek, hogy szeretnénk korábban megkezdeni az ellentámadást, és ehhez minden fegyverre és lőszerre szükségünk van. Hogy miért? Mert ha később kezdjük, akkor sokkal lassabban fogunk előrenyomulni” – mondta a komikusból lett elnök a CNN-nek.

Zelenszkij az ellentámadás vártnál lassabb ütemét a harctéren tapasztalható nehézségeknek tulajdonította.

“Azt akartam, hogy az ellentámadásunk sokkal korábban történjen, mert mindenki megértette, hogy ha később bontakozik ki, akkor a területünk nagy részét aláaknázzák. Időt és lehetőséget adunk az ellenségnek, hogy több aknát telepítsen és előkészítse védelmi vonalait” – tette hozzá.

Ismét felszólította az Egyesült Államokat, hogy szállítson Kijevnek negyedik generációs F-16-os vadászgépeket. Zelenszkij szerint nem arról van szó, hogy Ukrajna előnyt szerezzen Oroszországgal szemben a légtérben, hanem “csak az egyenlőségről”.

“Az F-16-osok nemcsak a harctéren segítik majd az előretörést. Légi fedezet nélkül egyszerűen nagyon nehéz” – összegezte.

Az ukrán offenzíva a juzsno-donyecki, zaporizzsjai és artyomovszki irányban június 4-én kezdődött, a fő támadások a zaporizzsjai szakaszra összpontosulnak. Kijev a NATO által kiképzett és nyugati felszereléssel, köztük Leopard harckocsikkal felfegyverzett dandárokat vetett be.

A Németországban gyártott, füstölgő ukrán tankokról készült felvételek később nagy port kavartak a világsajtóban.

Mint Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter július 3-án kijelentette, az ukrán fegyveres erők a sikertelen támadások egy hónapja alatt 18 repülőgépet és helikoptert, valamint 920 páncélozott járművet, köztük 16 Leopard harckocsit vesztettek – “a Lengyelország és Portugália által szállított ilyen típusú tankok majdnem 100%-át”. Az ellenség semmilyen irányban nem érte el céljait, miközben az ukrán vezetés a Nyugat nyomására azt követeli, hogy az ukrán erők veszteségekre való tekintet nélkül folytassa offenzíváját. Sojgu szerint Kijev “a szárazföldi sikertelenségét azzal próbálja kompenzálni, hogy terrorista tűzzel bombázza a polgári célpontokat, és ezzel propagandahatást ér el.

Az orosz fegyveres erők a harckocsik mellett más modern nyugati páncélozott járműveket, különösen az amerikaiak által szállított Bradley harcjárműveket is sikeresen megsemmisítik. A New York Times szerint június 26-i állapot szerint a Kijevnek márciusban ígért 113 ilyen típusú páncélozott járműből legalább 17 Bradley-t, vagyis több mint 15%-ot semmisítettek meg az ukrán ellentámadás kezdete óta. A Bradley-k kézzelfogható veszteségeit közvetve megerősíti az a június 27-i bejelentés, miszerint az Egyesült Államokból további 30 Bradley-t szállítanak sürgősséggel a hiány pótlására.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: amerikai gyártmányú MAXX Pro-t talál el az orosz drón

Az egyik orosz Telegram-csatorna által szerdán közzétett videón látható, hogy egy ukrán, amerikai gyártmányú MAXX Pro aknavédett (MRAP) járművet eltalálnak egy kamikaze drónnal. A felvételen...

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...
spot_img

Videó