2023, március 31.
10.2 C
Budapest
0.4 C
Moszkva

Zelenszkij: Oroszország bosszúra készül

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt állította, hogy Oroszország bosszút akar állni, és február végén vagy kora tavasszal nagyszabású offenzívára készül. A pénteken az EU vezető tisztviselőkkel folytatott megbeszélése után Zelenszkij azt mondta, hogy Kijev már készül a csapásra.

“Úgy gondoljuk, hogy keleten fokozódni fog a nyomás” – mondta az ukrán elnök.

“Oroszország pontosan ott akar bosszút állni, ahol korábban kudarcot vallott. El akarja foglalni a keletet” – tette hozzá, utalva a Harkovtól keletre fekvő területekre, ahol az ukrán csapatok ősszel előrenyomultak.

A mi feladatunk, hogy ezt megakadályozzuk, és feltartóztassuk őket, amíg a hadseregünk megfelelő fegyverekkel nem lesz felszerelve. Szerintem erre minden esélyünk megvan” – bizonygatta Zelenszkij.

Az Egyesült Államok és szövetségesei fő harckocsikat ígértek Kijevnek, például az amerikai M1 Abrams, a brit Challenger és a német Leopard 2 harckocsikat, de azt mondták, hogy ezek leszállítása heteket vagy hónapokat vesz igénybe.

Az ukránoknak emlékezniük kell a konfliktus kezdetének “motivációjára és szellemiségére” – tette hozzá Zelenszkij, megjegyezve, hogy az ország egyes részein úgy érzik, mintha háború helyett “nyaralnának”.

A körülzárt Artyomovszk (ukrán nevén Bahmut) városával kapcsolatban Zelenszkij ragaszkodott ahhoz, hogy az ukrán hadsereg nem szándékozik visszavonulni.

Senki sem fogja feladni Bahmutot” – mondta, hozzátéve, hogy ha Ukrajna nyugati partnerei felgyorsítják a nagy hatótávolságú fegyverek szállítását, Kijev ehelyett hadműveletet indít “a 2014 óta megszállt területek felszabadítására”.

A Donbassz egyik kulcsfontosságú kereszteződésében, Artyomovszkban hónapok óta heves harcok dúlnak, és a várostól északra és délre előrenyomuló orosz csapatok miatt közel áll ahhoz, hogy műveleti bekerítésbe kerüljön. A Wagner-csoport katonai magáncég az orosz erőfeszítések élére állt ott.

A Wagner alapítója, Jevgenyij Prigozsin pénteken üzenetet küldött Zelenszkijnek, amelyben arra buzdította, hogy a végsőkig harcoljon Bahmutban.

“Kedves Vlagyimir Alekszandrovics, sokan arra kérik Önt, hogy vonja ki csapatait Bakhmutból. Ne tegye ezt” – írta Prigozsin. “Artyomovszk a háború fő eseménye. Tovább kell harcolnunk. Ön gyávaságot mutat. Nem fognak többé tisztelni benneteket. Az ukrán nép nem fogja megbocsátani nektek, hogy Artyomovszkot átadtátok egy magán katonai struktúrának. Álljatok ellen. Harcoljatok a végsőkig.”

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó